Ta pyszna zupa należy do tych dań którymi swobodnie nasycisz się bez podawania kolejnego dania. To zatem super propozycja na obiad oraz kolację na ciepło. Dodałam do niej zarówno soczewicę jak i ciecierzycę już gotową, ugotowaną, choć możesz pokusić się o jej ugotowanie wcześniej z suchego produktu.
Możesz przygotować też wegańską wersję tego dania. Użyj wtedy bulionu warzywnego a tradycyjny gęsty jogurt zastąp wersją wegańską. Wystarczy zmienić 2 składniki i już wszyscy zjedzą takie danie.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku
Zapraszam do innych moich przepisów na zupy kremy:
Krem z marchewki i batatów
Orientalna zupa dyniowa
Pikantna zupa dyniowa
Krem z kalafiora z pistacjami
Krem z zielonych szparagów
Krem z pora z jabłkiem
Krem z pomidorów caprese
Zupa grzybowa z borowików
Krem z pieczonych pomidorów
Zupa z brokułów z serem cheddar
Krem z czerwonej soczewicy
Krem z pora z boczkiem
ZUPA Z SOCZEWICĄ I CIECIERZYCĄ
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 laski selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 5 pomidorów lub 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżka harissy (możesz zastąpić mieszaniną wędzonej papryki, ostrej papryki i kminu rzymskiego w proporcjach 1:1:1)
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- do podania: kolendra lub natka pietruszki, po 1 łyżce jogurtu gęstego np typu greckiego, płatki chilli
PRZYGOTOWANIE:
- Umyj i pokrój warzywa. Selera naciowego i marchewkę w niewielką kostkę, dość drobno czosnek i cebulę w średnią kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż kilka minut aż się zeszkli po czym dodaj czosnek, pokrojoną marchewkę i selera i dalej podsmażaj 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj do warzyw przyprawy: sporą szczyptę soli oraz pieprzu oraz wszystkie pozostałe przyprawy wymienione na liście składników. Smaż około 2 minut aż warzywa zaczną pachnieć.
- Teraz dodaj pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, gorący bulion i soczewicę. Gotuj około 15-20 minut, najlepiej pierwsze 10 minut pod przykryciem. Soczewica powinna się ugotować. Wtedy dodaj odsączoną ciecierzycę z puszki i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Po ugotowaniu przekładaj zupę na talerze, dodawaj łyżkę jogurtu i świeże listki kolendry oraz dodatkowe płatki chilli.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł