Ta zupa to klasyczny chowder, czyli pyszna kremowa i rozgrzewająca zupa z dodatkiem wędzonego łososia. Jestem pewna że jej smak Was zaskoczy, a fakt że robi się ją niespełna 40 minut dodatkowo zachęci do przygotowania.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z pora z boczkiem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
ZUPA z wędzonym łososiem
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
– 3-4 łyżki masła
– 1 cebula drobno posiekana
– 2 spore marchewki obrane i pokrojone w kostkę
– 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 6-7 ziemniaków pokrojonych w niewielką kostkę
– 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżka mąki
– 200 g śmietany 18%
– 150-200 g wędzonego łososia (wędzonego na ciepło)
Przygotowanie:
- W głębokim garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę, marchew i selera i smaż kilka minut aż warzywa zmiękną.
- Następnie dodaj wino i wymieszaj, podczas deglazowania wszystkie warzywa które przykleiły się do dna garnka powinny łatwo odejść.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek i 2 szklanki bulionu lub rosołu. Duś całość aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 10 minut. Następnie do mleka dodaj mąkę, a do mieszanki dodaj trochę ciepłej zupy aby zahartować całość. Mleko wlej do zupy i dodaj kolejną szklankę bulionu.
- Tuż przed podaniem dodaj do zupy śmietanę oraz wędzonego łososia. Łosoś nie powinien gotować się zbyt długo, a część zostaw aby ozdobić zupę już na talerzu. Podawaj.
Smacznego!
1 comments
Wygląda niesamowicie! Muszę spróbować taką zrobić. Dodałabym łyżeczkę chrzanu Krakusa dla zaostrzenia smaku 🙂