Ciasto kruche z truskawkami i bezą

Już nie raz pokazywałam Wam mój ulubiony przepis na kruche ciasto na blogu. Robiłam je już chyba z każdym dostępnym owocem, zawsze wychodzi genialnie. Tym razem wybrałam pyszne i słodkie truskawki, ale urozmaiciłam moje ciasto słodką bezą. Całość naprawdę jest prosta w przygotowaniu.

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
ciasto kruche z rabarbarem
najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
sernik z jagodami
biszkopt z jabłkami
prosta szarlotka

CIASTO kruche z truskawkami i bezą

PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta

SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki
– 300 g cukru białego + dodatkowe 4 łyżki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 4 białka
– ok 800-900 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp obie mąki (bez 3 łyżeczek ziemniaczanej), cukier (100 g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masło powinno być zimne, nie wyjmuj go wcześniej z lodówki. Całość rozetrzyj rękami, połącz, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula. lachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto tworząc równy spód. Nakuj spód widelcem.
  2. Zapiekaj spód przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.
  3. W tym czasie przygotuj truskawki obierając zielone części i zrób bezę.
  4. Białka zmiksuj na sztywno, dodając powoli 200 g cukru. Ubijaj jeszcze ok 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną (3 łyżeczki) i szybko zmiksuj.
  5. Wyjmij z piekarnika spód, dodaj truskawki i wyłóż ubite białka na spód. Zapiekaj przez 20 minut w 180 st.
  6. Ciasto wystudź przed podaniem

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasto kruche z truskawkami i bezą
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Młoda kapusta

Młode ziemniaki, młoda kapusta, za te smaki kocham wiosnę. Czasami chciałabym aby trwała cały rok, bo warzywa smakują wtedy genialnie....

Zamknij