Dyniowe gnocchi

To nie pierwsze gnocchi z dynią jakie miałam okazję robić sama. Przetestowałam kilka przepisów, łączyłam dynię z ugotowanymi ziemniakami, dodawałam jajko, pyły ok ale to nie było to. Moje próby zaowocowały najlepszym przepisem jaki mogę Wam zaproponować. Co jest jego niewątpliwą zaletą? To ze jak macie gotowe już puree z dyni, przygotowanie gnocchi zajmie Wam 15 minut łącznie z ich gotowaniem. Szybko prawda?

Jeszcze kilka lat temu dynia nie gościła w mojej kuchni tak często, ale ich mnogość w sklepach oraz częste wizyty w Gospodarstwie Majlertów na Warszawskiej Białołęce zmieniły tą sytuację diametralnie. Od września do listopada dynia króluje w mojej kuchni, a żeby maksymalnie wydłużyć ten okres przygotowuję puree do wykorzystania nawet w zimie. Dlatego przepisów na potrawy z dynią już jest na blogu sporo, a będzie jeszcze więcej. Mam nadzieję że Was też zarażę swoją dyniową miłością 🙂

Polecam Wam inne dyniowe przepisy:
puree z dyni
dyniowe latte
zupa krem z dyni
placuszki z dyni na słodko
muffiny dyniowe z figami
zupa dyniowa z pomidorami
– dynia marynowana w occie
– pieczona dynia futsu black
szakszuka z dynią

DYNIOWE GNOCCHI

Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 300 g puree z dyni
– 1 szklanka mąki pszennej
– sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Puree przełóżcie do miseczki, dodajcie mąkę cały czas mieszając ciasto. Nie dodawajcie jednak całej mąki od razu, może cię okazać że jest jej zbyt dużo, jeśli Wasze puree było dość gęste.
  2. Ciasto powinno być zwarte i przestać się kleić do dłoni. Końcowe mieszanie i ugniatanie ciasta zróbcie już za pomocą dłoni, będzie to wygodniejsze.
  3. Ciasto podzielcie na mniejsze porcje, na blacie rolujcie a następnie pokrójcie podobnie jak kopytka. Każdą z kluseczek lekko ugniećcie aby stała się okrągła, a następnie za pomocą widelca rolujcie delikatnie przyciskając, tak aby lekko się wydłużyła i były w niej widoczne rowki.
  4. Gnocchi gotujcie we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej.
  5. SOS: W międzyczasie możecie przygotować maślany sos, jeśli chcecie zjeść je jako samodzielne danie. Na jedną porcję potrzebujecie 3-4 łyżek masła, kilkunastu listków szałwii, soli oraz pieprzu. Masło rozpuście na patelni, dodajcie szczyptę soli i pieprzu a następnie wrzućcie szałwię i lekko ją podsmażcie. Masłem polejcie gnocchi.

SMACZNEGO!

Polecam także dania do których pasują gnocchi dyniowe jako dodatek:
ragu z kaczki
kotlet schabowy

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Dyniowe gnocchi
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 28/09/2017

      Emilia, w tym przepisie masz maślaną okrasę która dla mnie jest wystarczająca. Ale gnocchi możesz podać z dowolnym makaronowym sosem, lub z mięsem w sosie, wtedy gnocchi doskonale zastąpi Ci ziemniaki. Ostatnio robiłam do gnocchi ragou z kaczki na czerwonym winie. Pasowało idealnie ale nie starczyło czasu aby podzielić się przepisem i wrzucić na blog. Na pewno to nadrobię.

  • ada

    Opublikowane 13/10/2017

    Odpowiedz

    zamiast maki pszennej można spróbować dodać jakas inna ? 😉

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 13/10/2017

      jako że nie próbowałam nie odpowiem Ci na to pytanie, bo nie gwarantuję rezultatów. Możesz spróbować zrobić małą partię i sama ocenić czy inna mąka spełni Twoje oczekiwania.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Dyniowe latte

Kawa z dodatkiem dyni? Właśnie tak. Wystarczy zrobić pyszny syrop dyniowy z dodatkiem przypraw i użyć go w przygotowywanym latte....

Zamknij