Dżem truskawkowy

Polecam przygotowywanie domowych przetworów samodzielnie. Dzięki temu plony lata możecie zamknąć w pięknych słoiczkach i wracać do nich cały rok.

Dżem truskawkowy to jeden z podstawowych smaków, zapewne dlatego jest tak bardzo lubiany przez wszystkich. Nie może go zatem zabraknąć w waszej spiżarni kiedy na jesieni czy w zimę zapragniecie czegoś słodkiego lub dobrego dodatku do domowych naleśników.

Przygotowanie:ok 30 minut

Składniki:
– 1 kg truskawek
– sok z połowy cytryny
– 1 opakowanie cukru żelującego 3:1

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od przygotowanie truskawek – umyjcie je a dopiero później usuńcie szypułki (aby nie nabrały wody). Pokrójcie truskawki na mniejsze kawałki (na 4 lub 8 części) i wrzućcie do garnka. Dosypcie cukier żelujący oraz sok z cytryny (dzięki niemu truskawki zatrzymają piękny kolor) i zagotujcie. Podgrzewajcie jeszcze 10 min od momentu zagotowania.
Gotowy dżem przełóżcie do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknijcie.
SMACZNEGO!

Dżem truskawkowy
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Dżem truskawkowy
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z wędzonym łososiem

Niektórzy twierdzą ze makaron można zrobić ze wszystkim, i zdecydowanie podpisuję się pod ta tezą. Jednak mam swoje ulubione kombinacje...

Zamknij