Dżem truskawkowy

Polecam przygotowywanie domowych przetworów samodzielnie. Dzięki temu plony lata możecie zamknąć w pięknych słoiczkach i wracać do nich cały rok.

Dżem truskawkowy to jeden z podstawowych smaków, zapewne dlatego jest tak bardzo lubiany przez wszystkich. Nie może go zatem zabraknąć w waszej spiżarni kiedy na jesieni czy w zimę zapragniecie czegoś słodkiego lub dobrego dodatku do domowych naleśników.

Zapraszam na inne moje przepisy na przetwory:
puree z dyni
dynia marynowana w occie
konfitura z cebuli
kulki serowe w oliwie
cebula marynowana
kiszone cytryny

Przygotowanie:ok 30 minut

Składniki:
– 1 kg truskawek
– sok z połowy cytryny
– 1 opakowanie cukru żelującego 3:1

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od przygotowanie truskawek – umyjcie je a dopiero później usuńcie szypułki (aby nie nabrały wody). Pokrójcie truskawki na mniejsze kawałki (na 4 lub 8 części) i wrzućcie do garnka. Dosypcie cukier żelujący oraz sok z cytryny (dzięki niemu truskawki zatrzymają piękny kolor) i zagotujcie. Podgrzewajcie jeszcze 10 min od momentu zagotowania.
Gotowy dżem przełóżcie do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknijcie.
SMACZNEGO!

Dżem truskawkowy
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Dżem truskawkowy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z wędzonym łososiem

Niektórzy twierdzą ze makaron można zrobić ze wszystkim, i zdecydowanie podpisuję się pod ta tezą. Jednak mam swoje ulubione kombinacje...

Zamknij