Granita mohito – mrożone mohito na upały

Do przygotowania tego przepisu zachęciła mnie książka „Lody domowa manufaktura” autorstwa David’a Lebovitz którą wydało w Polsce wydawnictwo Pascal. Tą pozycję dostałam już ponad miesiąc temu i z wielką ciekawością przyjrzałam się przepisom. Już wiem że aby przygotować większość z nich, muszę mój sprzęt domowy wzbogacić o maszynkę do lodów, ale coraz poważniej się nad nią zastanawiam. Tym razem jednak wybrałam przepis do którego maszynka nie jest potrzebna, a który fantastycznie wzbogacił popołudnie w ostatni weekend. Zapraszam Was na przepis na granitę – mrożony napój który w tej wersji jest drinkiem dla dorosłych. A że zbliżają się upały to granita mohito sprawi się na pewno.

Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
lemoniada ogórkowa
– lemoniada wiśniowa
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
 lemoniadę melonową
lemoniadę arbuzową

Przygotowanie: 30 minut + 2,5-3h chłodzenie

Składniki:
– 625 ml wody
– 100 g białego lub brązowego cukru
– 6 limonek
– 1 szklanka liści świeżej mięty
– 80 ml białego rumu

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlać wodę i cukier, postawić na kuchence aby się podgrzało, a w tym czasie do wody zetrzeć skórkę z 2 limonek.
  2. Całość powinna się gotować aż cukier się rozpuści, wtedy zdjąć z ognia dodać listki mięty (odłożyć 5-6 listków na późiej), przykryć pokrywką i zostawić na 8 minut do zaparzenia.
  3. Po tym czasie zdjęć pokrywkę i pozostawić w garnuszku do wystudzenia.
  4. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej należy przetrzeć całość przez sito do pojemnika w którym będzie zamrażana granita (możecie wykorzystać do tego pojemnik plastikowy do przechowywania żywności). Miętę dodatkowo wyciśniecie ściskając w dłoni, aby oddała jak najwięcej soku i smaku. Do napoju dodajcie sok wyciśnięty z 6 limonek, rum oraz odłożone listki mięty które musicie posiekać bardzo drobno.
  5. Wstawcie całość do zamrażarki. Po ok 1h należy za pomocą widelca przemieszać całość aby powstały już w pewnością po bokach lód stworzył niewielkie grudki. Czynność mieszania widelcem powtarzać jeszcze 3-4 razy w odstępach co pół godziny, dopiero wtedy granita nabierze idealnej grudkowatej konsystencji.

SMACZNEGO!

książka „Lody domowa manufaktura” autorstwa David’a Lebovitz

Jak już wiecie, przepis pochodzi z książki „Lody domowa manufaktura” autorstwa David’a Lebovitz. Ku mojemu zdziwieniu okładka wydania Polskiego znacznie różni się od tej oryginalnej angielskojęzycznej, ale na plus.

Książka mieści w sobie nie tylko przepisy na lody jak sugeruje tytuł, ale znajdziecie to właśnie granity, sorbety i wiele dodatków. Przepisów jest naprawdę mnogość, a jeśli posiadacie w domu maszynkę do robienia lodów to tym bardziej powinniście sięgnąć po tą pozycję. Ja żałuję jedynie że tak smaczne rzeczy nie doczekały się w książce pięknych fotografii, bo tych jest bardzo mało i są raczej kiepskiej jakości. A lody aż proszą się o piękne fotki 🙂

Jako że ten wpis dotyczy po części książki kulinarnej, dodaję go do letniej akcji książkowej:

zBLOGowani.pl

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Granita mohito
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z arbuza

Połączenia smaków - już nie raz mieliście okazję widzieć tego typu przepisy na moim blogu. Wielokrotnie dodawałam owoce do sałatki...

Zamknij