Makaron z cukinią w sosie śmietanowym

Ten makaron to wariacja inspirowana moim ulubionym przepisem na makaron z szynką parmeńską, tym razem jednak zmieniłam niektóre ze składników. Zatem w składzie nie znajdziecie oliwek a cukinię, zaraz sera pleśniowego ser cheddar. Danie wyszło podobnie pyszne, bardzo Wam polecam jego wypróbowanie.

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– wspomniane już penne z szynką parmeńską 
Oraz kilka moich ulubionych:
makaron z boczkiem
makaron ze szpinakiem
makaron z polędwicą
makaron z krewetkami

MAKARON Z CUKINIĄ

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 20 minut

Składniki:
– pół opakowania makaronu spaghetti
– 50 g sera cheddar
– 80-100 ml białego wytrawnego wina lub wody
– 6 ząbków czosnku pokrojonych w cieniutkie plasterki
– pół cukinii
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 100 ml śmietany 18%
– łyżka oliwy z oliwek
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W tym czasie pokrójcie wszystkie składniki – czosnek w cienkie plasterki, cukinię w plasterki, szynkę parmeńską w paseczki. Na patelnię wlejcie oliwę, dodajcie od razu czosnek i oraz plasterki cukinii. Duście ok 3 minut, po czym dodajcie połowę wody lub wina która jest w przepisie. Duście kolejne 2 minuty. Dodajcie szynkę parmeńską i smażcie 1-2 minuty. Do cukinii dodajcie śmietanę, starty ser chceddar, resztę wody lub wina, natkę pietruszki. Duście ok 1 minuty, dodajcie trochę soli i pieprzu do smaku, a następnie dodajcie do sosu ugotowany makaron. Podawajcie.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Boeuf Strogonow

Zrobienie dobrego Boeuf Strogonow to sztuka, pomimo że danie nie jest trudne w przygotowaniu. Moją tajemnicę stanowią składniki, spotykane w...

Zamknij