Muffiny dyniowe z figami

Nadszedł sezon na dyniowe przetwory, zupy i wypieki. Kupując jedno warzywo na ogół mamy jedzenia na tydzień czasu – wydajność dyni jest bardzo duża. Polecam zupy dyniowe, placuszki z dyni oraz ciasta. Dziś możecie upiec dyniowe babeczki – proste i szybkie. Moja wersja zawiera świeże figi, ale możecie je zastąpić choćby konfiturą owocową.

Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
muffiny ananasowe
róże z ciasta francuskiego
muffiny z borówkami
muffiny z nutellą

Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni:
puree z dyni
dynia marynowana w occie
– szakszuka z dynią
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– pieczona dynia futsu black
– zupa dyniowa z pomidorami
dyniowe latte

Składniki na dynowe puree:
– 700 g miąższu z dyni

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać ze skóry oraz wydłubać pestki ze środka. Pokroić na kwadraty o boku 4-5 cm. Do pieczenia możecie użyć żaroodpornego naczynia lub folii do pieczenia. Dynię piec w piekarniku nagrzanym do 185 st ok 40 min lub do miękkości.
Po upieczeniu odlać sok, który zebrał się w naczyniu. Upieczone warzywo przełożyć do miksera i przetrzeć na gładką masę. Puree będzie nieco więcej niż potrzebujecie do babeczek – możecie je wykorzystać do placków lub innych wypieków.

Składniki na 12 muffinów:
– 150 g roztopionego masła
– 600 ml mleka
– 200 g puree z pieczonej dyni
– 300 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 170 g cukru
– szczypta soli
– opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
– 3 jajka
– 2 świeże figi

PRZYGOTOWANIE MUFFINÓW:

Zacznijcie od nastawienia piekarnika na 185 st i włożenia papilotek do formy do pieczenia muffinów.
Wcześniej roztopcie masło i ostudźcie je. Ubijcie lekko jajka za pomocą ręcznej trzepaczki, dodajcie do nich puree dyniowe, mleko oraz roztopione masło. Przesiejcie mąkę razem z proszkiem oraz sodą. Do suchych składników dodajcie mokre i zmieszajcie wszystko za pomocą łyżki. Mąka nie powinna być widoczna ale masę zostawcie lekko grudkowatą – nie można mieszać jej zbyt długo.
Powstałe w ten sposób ciasto nałóżcie do papilotek. Na wierzchu połóżcie cząstkę świeżej figi lub łyżeczkę dowolnej konfitury. Zapiekajcie w piekarniku ok 20 min.
Muffiny dyniowe

 muffiny dyniowe
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Muffiny dyniowe z figami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Stek z sosem z whiskey

Stek to wymarzone danie dla większości mężczyzn - spory kawałek mięsa, dobry sos i niewiele dodatków. Dla podkreślenia smaku do...

Zamknij