Muffiny piernikowe

Muffiny raczej rzadko przygotowuje się na święta, jednak jest to doskonały przepis na ten przedświąteczny czas, kiedy to wszystko pachnie piernikiem i przyprawami, lubimy więcej czasu spędzać w kuchni i delektować się jedzeniem. Muffiny są niezwykle proste i szybkie w pieczeniu, to ich niewątpliwa zaleta. Możecie przygotować do nich także krem, na przykład na bazie serka mascarponne z śmietaną kremówką. Ale wtedy musicie przechowywać je w lodówce i dość szybko zjeść. Ja moje przyprószyłam tylko cukrem pudrem i wystarczyło 🙂 Moje babeczki zostały nadziane w środku konfiturą śliwkową, to pyszny dodatek do piernika, a dzięki konfiturze babeczki nie są suche i mają lekko kwaskowaty smak konfitury w środku. Pycha.

Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
ciasteczka brownie
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
wafle z kajmakiem
kruche ciasteczka świąteczne
ciasto makowe na biszkopcie

Przygotowanie: 30 minut
Ilość muffinów: 12

Składniki:
– 220 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g cukru
– 2,5 łyżki domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru)
– 2 łyżki kakao
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– 125 ml oleju
– 12 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych

Przygotowanie:

  1. W dwóch osobnych miskach wymieszaj ze sobą składniki mokre (jaja, mleko, olej) oraz suche (mąka, cukier, kakao, przyprawa piernikowa, proszek do pieczenia). Do składników suchych wlej mokre i wymieszaj wszystko łopatką lub łyżką.
  2. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj do każdej papilotki ciasto do 2/3 wysokości.
  3. Na każdej porcji ciasta połóż czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych. Następnie rozłóż resztę ciasta na muffinki, dokładając 1-2 łyżki do każdej muffinki.
  4. Piecz muffiny w temperaturze 190 st C przez 20 minut. Po wystudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem lub nałożyć dowolny krem na górę.

SMACZNEGO!

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Muffiny piernikowe
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Agatą Obuch

    Opublikowane 20/11/2017

    Odpowiedz

    Muffinki to jeden z moich ulubionych deserków, który przygotowuję już od lat. Ale te wyszły naprawdę super i wniosły dużo świeżości do mojej kuchni 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 20/11/2017

      super, że przepis Ci się spodobał 🙂

  • Karola

    Opublikowane 15/12/2017

    Odpowiedz

    Witam
    Babeczki wyszły naprawdę dobre, mam tylko jeden problem. Powidła śliwkowe opadły mi na sam spod i przy zdejmowaniu papilotow widac powidla na samym spodzie. Co zrobiłam nie tak?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 15/12/2017

      ciasto musiało Ci wyjść odrobinę zbyt rzadkie, dlatego nie utrzymało powideł w miejscu

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasto makowe na biszkopcie

Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne...

Zamknij