Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Tym razem naprawdę zrobiłam najlepsze kruche ciasto z owocami jakie miałam okazję jeść. Wiele razy wypróbowywałam przeróżne przepisy na ciasta kruche, większość z nich była jednak twarda i często nie dopiekała się spodnia warstwa pod owocami. To ciasto wyszło przepyszne, a tajemnica jego kruchości jest dodatek mąki ziemniaczanej. Ja dziś zaproponowałam Wam wersję ze śliwkami, jednak zamiast śliwek możecie do ciasta dodać każde inne owoce.

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
sernik z jagodami
biszkopt z jabłkami

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta

SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru białego + dodatkowe 2 łyżki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 20-25 śliwek węgierek
– ew 3 łyżki migdałów siekanych (plasterki lub słupki)
– 2-3 łyżeczki cyrku pudru do posypania

 

Przygotowanie ciasta należy zacząć od zagniecenia ciasta. Do miski wsypcie mąki, cukier (100g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze części. Masło powinno być zimne, nie wyjmujcie go wcześniej z lodówki. Całość rozetrzyjcie rękami, do czasu kiedy z ciasta nie powstanie duża jednolita kula. Ciasto podzielcie na dwie części, z czego jedna powinna być większa (60-70% ciasta). Do mniejszej możecie dodać migdały i szybko zagnieść. Tak przygotowane ciasto wstawcie na 30-40 minut do lodówki, zawijając uprzednio w folię spożywczą lub w folię aluminiową.

Blaszkę o wielkości ok 25×35 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Wyjmijcie z lodówki ciasto i większą częścią wylepcie dół. Na tak przygotowanym dole rozłóżcie śliwki jedna obok drugiej. Oczywiście śliwki musicie uprzednio rozkroić na pół i wyjąć ze środka pestkę. Śliwki posypcie dwoma łyżkami cukru a na nich wyłóżcie kawałeczki ciasta  – odrywajcie z kuli po kawałku, lekko spłaszczajcie i kładźcie na ciasto. Tak przygotowany placek włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika musicie zostawić je na czas studzenia. Po przestudzeniu posypcie całość cukrem pudrem i podawajcie.

Smacznego!

kruchezesliwkami2a kruchezesliwkami5a

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Grażyna

    Opublikowane 03/09/2017

    Odpowiedz

    Nie chciałabym, broń Boże, demotywować, ale do kruchego ciasta nie powinno się dawać proszku do pieczenia

  • Anna

    Opublikowane 27/10/2017

    Odpowiedz

    Witam. Nie mam kompletnie zdolności do pieczenia ciast, ale dzisiaj skupiam się na kruche ze śliwkami z Twojego przepisu i powiem, że ten przepis to mistrzostwo świata. Pierwszy raz mi wyszło ciasto i to w dodatku tak pyszne.
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Restauracja The One Francuska 3 w Warszawie

Pewnego sierpniowego poniedziałku miałam okazję wybrać się na Saską Kępę otoczoną piękną zielenią i przyjemnymi uliczkami na spacerowe popołudnie. Kolację postanowiliśmy zjeść...

Zamknij