Śledź na konfiturze z cebuli

Przepis na tego śledzia pochodzi w warsztatów kulinarnych organizowanych przez firmę SEKO. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie „udoskonaliła” przepisu. Moja konfitura dostała nutę chilli, a śledź już nie jest słony jak w przypadku próbowanego przeze mnie oryginału. Wykorzystałam do tej potrawy przygotowane wcześniej śledzie w occie – są one lekko słodkie, dzięki temu idealnie komponują się z konfiturą.
Jeśli podoba Wam się ten przepis, polecam jego przygotowanie na Wigilię. Konfiturę przygotujcie jednak wcześniej, bo podczas jej smażenia w kuchni wydziela się dość intensywny zapach 🙂

Przygotowanie: 25 minut + czas marynowania śledzi (min 24h)

Składniki:

– 8-12 kawałków śledzi w occie z mojego przepisu
– 8-12 kromek ciemnej bagietki lub innego ciemnego pieczywa
– 2 czerwone cebule
– 1/3 szklanki octu balsamicznego
– 1/3 szklanki wody
– 1 łyżka miodu
– 5 suszonych śliwek
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki żurawiny suszonej
– płaska łyżeczka płatków chilli

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę okrójcie w cienkie piórka, śliwki na mniejsze kawałki. Na patelnię wlejcie miód a następnie dodajcie cebulę. Podduście ją 2-3 minuty i dodajcie ocet balsamiczny, a następnie śliwki, rodzynki i żurawinę. Doprawcie chilli i smażcie od czasu do czasu mieszając przez ok 20 minut. Jeśli płyn podczas duszenia się zredukuje uzupełniajcie konfiturę wodą.

Podanie: na małe kromki ciemnej bagietki nałóżcie łyżkę konfitury oraz kawałek śledzia. Dla urozmaicenia tekstury możecie podać całość także na grzankach.

Śledź na konturze z cebuli

Śledź na konturze z cebuli

Śledź na konturze z cebuli

 

Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
zakwas na barszcz
barszcz wigilijny
– ciasteczka migdałowe
przepis na pierniczki
domowa przyprawa do piernika
tatar ze śledzia
kruche ciasteczka

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Śledź na konturze z cebuli
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
DIY piękne bombki

Piękne i oryginalne bombki możecie zrobić w tym roku samodzielnie. Wystarczy tak naprawdę kilka rzeczy: przeźroczyste bombki pistolet do kleju...

Zamknij