Tarta ze szparagami i jajkiem

Pyszna, prosta i szybka – to moje ulubione przymiotniki określające najlepsze dania. Przecież w kuchni nie trzeba spędzać wielu godzin aby wyczarować coś pysznego.

Do tego dania potrzebujecie jedynie gotowe ciasta francuskiego i kilku dodatkowych składników. Ja w tej wersji użyłam pysznych młodych zielonych szparagów i jajka. Wyjdzie Wam potrawa idealna.

 

Przygotowanie:ok 30 minut

Składniki:
– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 1 mozzarella
– 10-12 niedużych szparagów
– 6-8 pomidorków koktajlowych
– 1 jajko
– oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Na dużej blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem do pieczenia połóżcie ciasto francuskie i zawińcie lekko brzegi. Na cieście wysypcie starty ser mozzarella, ułóżcie oczyszczone szparagi (odłamcie wcześniej końcówki), pomidorki i polejcie odrobiną oliwy z oliwek. Wstawcie do piekarnika na ok 15 min, na 2 min przed końcem rozbić na tarcie jajo i wstawić do piekarnika aż się zapiecze.
Tartę możecie podać z oliwą aromatyzowaną chilli, lub z sosem pomidorowym domowej produkcji.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Tarta ze szparagami i jajkiem
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tażin (tagine) z kurczaka w sosie cytrynowym

Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go...

Zamknij