Przychodzi taki dzień że z największą ochotą zjadam zapiekane dania. Uwielbiam tradycyjne zapiekanki z pieczarkami, choć poza domem jadam je teraz rzadko, to co jakiś czas sama robię je z pieczarkami i serem. Tym razem mam dla Was naprawdę super przepis z dodatkiem zapiekanego jajka. Dodatkowy dodatek sera wzmacnia smak, a do środka możecie dodać dowolne składniki, ja proponuję dodatek szynki, oraz cebuli dymki wraz ze szczypiorem. Będą smakowały idealnie. Możecie też zaszaleć, użyć papryki, pomidorków, kurczaka lub kurek. Za każdym razem Wasza zapiekanka z jakiem może być inna.
Jak lubisz fast foodowe przepisy w domowym wykonaniu zajrzyj także do:
– przepisu na domowy cheeseburger
– domowe bułki do hamburgerów
– burgery z indyka i cukinii
– pizza z szynką i pieczarkami
– pizza z patelni
– pizza z ciasta francuskiego
– pizza na tortilli
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
Przygotowanie: 20 minut
Ilość zapiekanek: 2
Składniki:
– 2 małe bagietki
– 1 cebula dymka ze szczypiorem
– 50-80 g szynki
– 70-100 g sera gouda
– 4 jaja rozmiar M lub 3 rozmiar L
– sól, pieprz
– do podania: ketchup, szczypiorek
- Z bagietki odkrój górną cześć i wybierzcie trochę pieczywa ze środka, aby zrobić miejsce na dodatki.
- Szynkę pokrój w małą kostkę, dymkę drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce.
- Do bagietek włóż pokrojoną szynkę oraz dymkę. Wbij jaja do miski, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj aby żółtka połączyły się z białkiem. Dodaj do jajek połowę startego sera.
- Bagietki połóż na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Wlej delikatnie masę jajeczną do środka obu bagietek. Całość posyp pozostałym serem.
- Zapiekaj bagietki w piekarniku w temperaturze 200 st C przez 12-15 minut. Podawaj od razu posypane szczypiorem, możesz podać do nich ketchup lub domowy sos pomidorowy.
Smacznego!
4 comments
pyszne ciepłe śniadanie 🙂
Ale fantastyczne! Zrobię na kolację! 🙂
Mniam lubię takie domowe zapiekanki bardzo pysznie wyglądają, na śniadanie idealne ale 1 sztuka bo za dużo to nie zjem 😉
trzeba cieple jajka dać bo bagietka sie spali a jajko sie nie zetnie