Choć szparagi dostępne są teraz przez niemal cały rok w sprzedaży, to te dostępne w sezonie zawsze będą smakowały najlepiej. Zdarza mi się je kupować w supermarketach, choć to tylko przez pośpiech i brak czasu na odwiedzenie innego miejsca. najchętniej po szparagi i inne mniej typowe warzywa wybieram się do Gospodarstwa Majlertów na Białołęce w Warszawie. Jeśli mieszkacie w okolicy lub w Warszawie a jeszcze nie znacie tego miejsca, musicie je odwiedzić koniecznie.
Co z nich robię. Już same są pyszne po lekkim zblanszowaniu wrzątkiem. Te zielone nie wymagają skomplikowanej obróbki. Do tego pyszny sos. Tym razem jednak moje szparagi zamknęłam w kanapce i zjadłam je na kolację. Dodałam do nich wędzonego łososia, kilka listków rukoli oraz pyszny sos który zrobicie w 2 minuty. Całość nie tylko jest przepyszna ale i naprawdę prosta w przygotowaniu.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– kanapka ze stekiem
– kanapka z camembert i żurawiną
– tacos ze stekiem
– najlepszy domowy cheeseburger
– stek z sosem whisky
– makaron ze szparagami
– sałatka ze szparagami i jajkiem
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
KANAPKA ZE Szparagami i łososiem
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 5-8 szparagów zielonych
– 1 półbagietka
– 2-3 plasterki wędzonego łososia
– garść listków szpinaku
– 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka siekanego koperku
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody dosłownie na 2 minuty.
- Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić ją na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne.
- Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki.
- Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj.
Smacznego!