Zanim na blogu pojawią się bardziej skomplikowane przepisy na naleśniki z nadzieniami na słodko i słono, zacznę od podstawowego przepisu na domowe naleśniki. Są bardzo proste do przygotowania, a wraz z przepisem wrzucam Wam garść moich porad jak zrobić naleśniki idealne.
Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki:
– naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami
– naleśniki amerykańskie pancakes
– naleśniki meksykańskie
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 100 g mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 2 jajka
– 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Do miski wbij 2 jaja, wlej mleko i dodaj mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki, tak aby uzyskać jednolite ciasto.
- JAK SMAŻYĆ: najlepsza do smażenia jest dedykowana patelnia do naleśników, ale nie jest konieczna. Dobrze aby Twoja patelnia miała dno z nieprzywieralną powłoką.
- Do nakładania łuszczu na patelnię używam pędzla kuchennego. Maczam go w oleju i smaruje nim patelnię przed każdym naleśnikiem. Dzięki temu nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealnie.
- Ciasto naleśnikowe wlewaj na patelnię za pomocą chochli. Wylewaj ciasto trzymając rączkę patelni i obracając nią tak aby ciasto wypełniło każdą przestrzeń spodu patelni. Smaż 1,5 – 2 minuty z każdej strony, do preferowanego zrumienienia, obróć delikatnie w trakcie smażenia, najlepiej za pomocą sporej kuchennej łopatki.
- Podawaj z ulubionym nadzieniem lub konfiturą domową. SMACZNEGO!
Polecam też:
– knedle ze śliwkami
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Przepis na naleśniki
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
28 Review(s) Based on