Kupiłam ostatnio nową książkę Jamiego Oliwiera WEGE. Ksiażki Jamiego są dla mnie zawsze inspirujące, mam już ich kilka w swojej domowej biblioteczce, tym bardziej chętnie sięgnęłam po nową pozycję. I wiecie co się stało? Otworzyłam pierwszy raz książkę na przypadkowej stronie i moim oczom ukazała się ta mega prosta pizza. Zgadnijcie co zrobiłam sobie na kolację. Dodatkową zaletą tej pizzy jest to że brak w niej roztopionego sera, za zastępuje go surowa mozzarella i pyszne pieczone warzywa. Naprawdę warto spróbować.
Polecam Wam także:
– pizza na cienkim cieście – NAJLEPSZA!
– mini pizza
– Ciasto na pizzę
– Pizza z patelni bez drożdży
– pizza na tortilli
– pad thai z kurczakiem
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
– pizzę z szynką i pieczarkami
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
– pikantne frytki z batatów
– Mini pizza
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 1-2 porcje
Składniki:
– 150 – 200 g małych pomidorków koktajlowych, mogą być w kilku kolorach
– 1 nieduża cukinia
– 1 czerwona cebula
– oliwa z oliwek extra vergine
– 60-100 g mozzarelli
– opakowanie ciasta francuskiego
– gęsty ocet balsamiczny (można kupić sos balsamico)
– listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Przygotowanie tej pizzy jest dość nietypowe, bo robi się ją w odwróconej kolejności. Dlaczego? Aby pizza nie nasiąkła sokami i nie była cienka i płaska. Zróbcie tak koniecznie.
- Blachę wysmarujcie oliwą lub olejem. Przygotujcie warzywa – pomidorki przekroiłam na pół lub mniejsze kawałki, cukinię pokrój w plasterki, cebulę w ósemki a następnie rozdziel na mniejsze części. Warzywa połóż na blasze, polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C na około 20 minut . Delikatnie przemieszaj w trakcie pieczenia.
- Po pieczeniu wyjmij warzywa, przesuń je bardziej na środek blaszki i wytnij nieco większy niż powierzchnia warzyw prostokąt z ciasta francuskiego. Przykryj ciastem warzywa i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
- Wyjmij pizzę z piekarnika i najpierw za pomocą łopatki lub małego nożyka delikatnie podważ brzegi, które lekko przywarły do blachy. Następnie za pomocą dużej łopatki bardzo delikatnie przewróć pizzę i połóż na talerzu lub desce.
- Na pizzy rozłóż rozdarty w palcach ser mozzarella, pokrop pizzę gęstym octem balsamico i posyp świeżymi listkami bazylii. Podawaj od razu!
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Świetny przepis, danie łatwe w przygotowaniu, szybkie i baaardzo smaczne.