Drożdżówki domowe są najlepsze, genialnie pachną, nie są trudne w przygotowaniu i żałuję tylko, że nie są fit, bo sięgałabym po nie codziennie.
Polecam Ci też przepisy:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– Cynamonki z jabłkiem
DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Przygotowanie: około 2 h
Ilość: 9-11 drożdżówek
Składniki ciasto:
– 400 g mąki pszennej
– 200 ml letniego mleka
– 35 g cukru pudru
– 1 jajko
– 100 g roztopionego masła
– 12 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
Składniki nadziewanie:
– 450-500 g twarogu półtłustego w kostce
– 2 żółtka
– 60 g cukru pudru
– płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii (możesz zamienić na cukier z prawdziwą wanilią i zmniejszyć ilość klasycznego cukru)
Składniki kruszonka:
– pół szklanki mąki pszennej
– 5 łyżek cukru
– 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
– 60 g masła
dodatkowo 1 rozbełtane jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek
PRZYGOTOWANIE:
- Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko).
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki z podanych porcji na ciasto. Wymieszaj i odstaw na 20 minut aż zacznie pracować. Następnie postępuj tak jak opisałam w punkcie 5.
- SUSZONE DROŻDŻE: dodaj je po prostu do składników w etapie 5.
- Rozpuść 100 masła i chwilę przestudź aby nie dodawać gorącego do pozostałych składników.
- Do misy miksera dodaj mąkę, jajko, zaczyn z drożdżami lub ciepłe mleko i suche drożdże, cukier. Zacznij mieszanie a na koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i świecące.
- Pozostaw ciasto do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj ser. Do miski dodaj ser, żółtka, cukier i ekstrakt wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko zmiksuj do połączenia.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej drożdżówki piec na dwóch blachach lub na dwa razy.
- Na blacie podsypanym mąką połóż ciasto i za pomocą wałka rozwałkuj je na prostokąt mniej więcej centymetrowej grubości, o bokach 30 na 50-60 cm. Tak przygotowane ciasto posmaruj przygotowanym serem na całej powierzchni, będzie to niezbyt gruba warstwa.
- Teraz postaram się Wam dokładnie opisać proces składania i przygotowania drożdżówek. Po pierwsze złóż ciasto zakładając dłuższe boki prostokąta do środka. Jak je złożyć? Najpierw z jedną stronę mniej więcej 1/3 szerokości ciasta zagnij, a następnie z drugiej strony pozostałą 1/3 szerokości ciasta załóż na tą wcześniej złożoną część. Po drugie złożone ciasto krój na części, mniej więcej 4-5 cm szerokości. Mi wyszło 11 drożdżówek. I czas na krok trzeci czyli skręcanie drożdżówek, skręcaj drożdżówki tak, aby w środku powstały dwa zawijasy, czyli trzymając płasko jeden koniec wykonaj drugim dwa obroty.
- Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka, rób to za pomocą pędzla kuchennego.
- Z składników na kruszonkę przygotuj ciasto, wyrabiając je w dłoniach. Kruszonką posyp drożdżówki dość obficie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C, niech drożdżówki jeszcze chwilę wyrastają w ciepłym miejscu zanim piekarnik będzie gotowy.
- Piecz drożdżówki przez 18-22 minuty do zrumienienia. Wyjmij drożdżówki, wystudź i podawaj.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Super przepis. Korzystałam już wiele razy i jeszcze wiele przede mną. Dziękuję