Pierogi ruskie kocham ponad wszystko, ale dlaczego nie wykorzystać tego farszu w innych daniach? Robiłam już naleśniki ruskie, kotlety ruskie, a tym razem przyszła kolej na kopytka. Są takie proste a tak bardzo smakują wszystkim wielbicielom pierogów ruskich, pycha 🙂
Polecam Ci także przepisy:
– naleśniki z jabłkami
– pierogi z mięsem
– pierogi z soczewicą
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi z szpinakiem i serem feta
– pierogi z dynią i serem pleśniowym
– zielone pierogi
– leniwe
KOPYTKA RUSKIE
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
– 400 g białego sera zmielonego (możesz użyć dobrej jakości sera do sernika)
– pół cebuli
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka soli
– 2 płaskie łyżeczki pieprzu (ja lubię dość pikantne, ale możesz dodać nieco mniej)
– pół szklanki mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania stolnicy
– do podania: dodatkowa cebula podsmażona na oleju.
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolite pure, bez większych grudek. Przestudź ziemniaki zanim dodasz pozostałe składniki.
- Pokrój drobno cebulę. Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj biały ser, podsmażoną cebulę, dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Uwaga! W przepisie są 2 łyżeczki pieprzu bo dla mnie ruskie powinny mieć sporą ilość pieprzu, ale jeśli wolisz łagodne dania zmniejsz jego ilość, spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej 🙂
- Do ziemniaków z serem dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Przygotuj stolnicę lub blat i hojnie podsyp go mąką. Wyjmuj porcje ciasta i roluj je na blacie a następnie za pomocą nożna potnij rulony na kluseczki tworząc kopytka.
- Kopytka gotuj w osolonej wodzie, wrzucając je do wrzątku, czekając aż wypłyną i jeszcze dodatkową minutę. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej na talerze.
- PODANIE: Kopytka możesz podawać same lub z dodatkiem podsmażonej cebulki. Smakują idealnie.
SMACZNEGO!
3 comments
Wyglądają mega apetycznie 🙂
Witam, bez jajka?
Tak, bez jajka