Po raz kolejny mam dla Was pyszny przepis na kotleciki ziemniaczane. Robiłam podobne już ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, robiłam z kiszoną kapustą i w obu wersjach są genialne. Tum razem super przepis z pieczarkami, zobaczcie jak to pysznie wyszło 🙂
Polecam Wam także:
– kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
– kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Ilość porcji: 7-9 kotletów
SKŁADNIKI:
– 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
– 1 jajko rozmiar L
– 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania blatu
– 250 g pieczarek
– pół cebuli
– 2 łyżki masła
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– kilka łyżek bułki tartej
– olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, za pomocą praski zrób puree. Jak ziemniaki nieco ostygną dodaj jajko w całości, 3/4 szklanki mąki, nieco soli i pieprzu i wyrób w rękach. Jeśli ciasto będzie się nadal kleiło do rąk dodaj jeszcze trochę mąki, jej ilość zależy głównie od gatunku i sypkości ziemniaków, które ugotujesz.
- :Pieczarki drobno posiekaj w kostkę, cebulę także w małą kosteczkę, czosnek drobno posiekaj.
- Na maśle z dosłownie odrobiną oleju podsmaż pieczarki, cebulę, czosnek. Ja podsmażam wszystko jednocześnie. Pieczarki najpierw puszczą sporo soków, które w trakcie dalszego smażenia wyparuje. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki sporą szczyptą i soli i pieprzu, tak aby miały bardziej wyrazisty smak.
- Ciasto ziemniaczane podziel na 7-9 części. Podsyp dłonie odrobiną mąki, przygotuj blat posypując go także mąką. Formuj z ciasta kulkę, mocno ją spłaszcz, na środek nałóż porcję nadzienia z pieczarek i zalep brzegi ku górze tak, aby postał kotlecik z nadzieniem. Potrzeba do tego chwili cierpliwości. Kotleciki możesz zrobić okrągłe lub nieco bardziej podłużne.
- Kotleciki obtocz w niewielkiej ilości bułki tartej.
- Kotlety smaż na średnim ogniu na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż się pięknie zezłocą.
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.