Wpisz i naciśnij Enter

Kotlety mielone z kurczaka

Mielonego można zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Dziś zapraszam Was na przepis na mielonego z mięsa kurczaka, do zrobienia którego najlepiej użyć mięsa z podudzia. Będzie ono mniej suche niż filet z piersi kurczaka, a przez to kotlety wyjdą bardziej soczyste.

Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
przepis na gnoccchi
dyniowe gnocchi
kotlety z cukinii

sałatka grecka
chrupiący pieczony kurczak
kurczak pieczony
– przepis na kotlet schabowy inaczej
kotlet schabowy
placek po węgiersku
kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
młoda kapusta

KOTLETy mielone z kurczaka

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk

SKŁADNIKI:

– 500 g mięsa mielonego z kurczaka (najlepiej z podudzi)
– 1 jajko
– 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka)
– 1/2 cebuli
– 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mięsa mielonego, a następnie dodaj jeszcze namoczoną i wyciśniętą z nadmiaru wody bułkę, jajko w całości, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj i dodaj bułkę tartą, bo masa będzie zbyt kleista aby ulepić z niej kotlety. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej.
  2. Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
  3. Smaż na średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Jeśli usmażysz je na zbyt dużym ogniu może się okazać że będą jeszcze surowe w środku.
  4. Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, pieczywem, sałatkami i sosami.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kotlety mielone z kurczaka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *