Kotlety z quinoa, kotlety z komosy ryżowej

Na pomysł na to danie wpadłam jakiś czas temu przeglądając jeden z moich ulubionych zagranicznych blogów kulinarnych. Zrobiłam i niesamowicie doceniłam ten pomysł. To niby wegetariańskie danie doskonale możesz uzupełnić także o dodatek mięsny, podając je z mięsnym sosem, grillowanym kurczakiem czy boczkiem, lub z pysznym sosem kurkowym. W każdej z tych wersji będzie niesamowicie pysznie i pożywnie. Kotleciki idealnie będą komponowały się także z sałatą i pomidorkami oraz sosem czosnkowym np w wersji tzatzyki. Dorzuć jeszcze kilka czarnych oliwek a zrobisz idealne wprost danie.

Polecam Wam także:
sałatka cezar z kurczakiem
sałatka z pieczonym kalafiorem
sałatka z gruszką i gorgonzolą
sałatka ze szparagami i jakiem
sałatka kebab
sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

kotlety z quinoa

PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Ilość porcji: 5-6

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki gotowanej quinoi
– 2 jajka
– 2 łyżki zielonej posiekanej cebuli dymki (posiekaj razem ze szczypiorem)
– 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– ½ szklanki startego sera cheddar lub parmezanu
– ½ szklanki tartej bułki
– ¼ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce ubij lekko jajka, do masy jajecznej dodaj dymkę, pietruszkę, miętę i sól. Następnie dodaj 2 szklanki ugotowanej quinoi oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie2 całość.
  2. Jeśli Twoja masa jest zbyt mokra dodaj jeszcze nieco bułki tartej. Masa powinna ładnie się kleić i umożliwić ci ulepienie kotlecików.
  3. Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu, użyj do tego oleju lub oliwy z oliwek. Całość powinna się zezłocić.
  4. SOS: podaj kotleciki z ulubionym sosem lub dodatkami, idealny będzie do tego sos jogurtowy z czosnkiem, skórką z cytryny oraz świeżą miętą.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kotlety z quinoa
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Konrad Michalski

    Opublikowane 11/07/2018

    Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie, idealnie złote i pewnie smak równie fantastyczny! 🙂 Dodaję do zakładek i z pewnością spróbuję tego przepisu 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Lody malinowe

Jeśli obserwujecie moje kanały społecznościowe, wiecie że kupiłam w ostatich dniach maszynkę do lodów. W najbliższym czasie pojawi się tu...

Zamknij