To jest genialny pomysł na tartę, pięknie wygląda, super smakuje i jest naprawdę prosta do przygotowania. W tym przepisie krok po kroku opiszę Wam nie tylko składniki, ale także jak przygotować i złożyć tartę, aby była piękna i smaczna. To może być Twoje popisowe danie na spotkanie z przyjaciółmi albo na wspólne gotowanie z dzieciakami.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– tarta z warzywami
– tarta z porem i łososiem
– tarta z cukinią
– tarta z boczkiem
– Łosoś z pomidorami
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
– łosoś w sosie chrzanowym
– Pieczony łosoś
– Kotlety z łososia
TARTA Z ŁOSOSIEM
PRZYGOTOWANIE: 1 h
Składniki:
- płat łososia bez skóry, mniej więcej 400 g
- 150-200 g serka do smarowania (klasyczny śmietankowy lub w innej wersji np z ziołami lub cebulą)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rozmiarze XL (lub 2 klasyczne opakowania)
- 1 papryka czerwona
- pół czerwonej cebuli
- 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 1 jajko i 2 łyżki mleka
- 1 kulka ziela angielskiego na oko ryby
Dodatkowo: papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby (popatrz na moje zdjęcia i możesz narysować podobną). Najpierw delikatnie ją odrysuj lekko naciskając nożem, a jeśli kształt będzie dobry natnij całkowicie. Połóż ten element na blasze na papierze do pieczenia.
- Ciasto nasmaruj serkiem tak, aby zostawić mniej więcej 1 cm obrzeża. Na serku połóż filet z łososia (jeśli twój filet ma skórę koniecznie odetnij ją przed położeniem łososia), dopraw go solą oraz pieprzem.
- Cebulę drobno pokrój, chilli pokrój w cienkie półplasterki a paprykę w niewielką kostkę. Wymieszaj ze sobą warzywa i układaj je na łososiu.
- Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić je do płetw..
- Z pozostałej części ciasta wykrawaj kółeczka za pomocą małego kieliszka. Kółka układaj na rybie na zakładkę, zaczynając od ogona idąc ku głowie. Na koniec dociśnij nieco boki ryby..
- Jajko wymieszaj z mlekiem i mieszaniną posmaruj rybę, wykorzystując do tego pędzel kuchenny.
- Rybę wstaw do piekarnika i piecz ją przez 40 minut.
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
1 comments
Przepięknie Ci to wyszło