Jeśli szukasz pomysłów na super pyszne i szybkie obiady trafiłaś/eś idealnie. Na blogu mam ich mnóstwo, a dziś do tego grona dodaję kolejny pomysł na pyszne curry z batatem i papryką. Masz tylko batata lub inne warzywa w lodówce, zrób to curry po swojemu.
Zobacz też przepisy:
– indyjskie chlebki naan
– szybkie curry z krewetkami
– curry z kalafiorem i marchewką
– curry z kalafiora
– makaron curry z cukinią
– Żółte curry z kurczakiem
CURRY Z BATATEM
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-3 bataty
– 1 papryka żółta lub czerwona
– 2 łyżki gotowej pasty Tikka Masala lub Mild Curry (w supermarketach kupisz gotowe marki Patak’s)
– 400 ml mleka kokosowego
– 300 ml passaty pomidorowej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 cm świeżego imbiru
– świeża kolendra do podania
Do dania: ugotowany ryż basmati, jaśminowy lub ryż brązowy, możesz też podać chlebki naan lub chlebki chapati.
Przygotowanie:
- Bataty obierz i pokrój w niewielką kostkę. Paprykę pokrój w podobnej wielkości kawałki
- Czosnek i imbir drobno posiekaj.
- W wysokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę i krótko podsmaż czosnek i imbir. Dodaj całość pasty przyprawowej i krótko podsmaż. Do woka wrzuć bataty i paprykę i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pasattę pomidorową, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając naczynie pokrywką.
- Czas duszenia to 20-25 w zależności od wielkości kawałków batata, raz na jakiś czas wymieszaj całość i sprawdź stopień twardości.
- Potrawę podawaj posypaną świeżymi listkami kolendry z ryżem, plackami naan lub chapati.
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
3 comments
Naprawdę pyszne i proste danie, polecam wypróbować 🙂
Bardzo dziękuję, że się tym dzielisz 🙂
Zachęcający przepis! Jutro będę testować 😉