To klasyczne danie kuchni wolskiej pochodzi z rejonu Apulii. Tą potrawę przygotowuję się z smażonym bakłażanem, przekładana posypką z parmezanu i sosem pomidorowym a na koniec piecze. Warto wypróbować ten włoski klasyk!
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zapiekanka z warzywami i serem haloumi
– fasolka po bretońsku
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– Boeuf Strogonow
– pad thai z kurczakiem
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
– chlebek z cukinii
– Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
PARMIGIANA
Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 1 h 40 minut
Składniki:
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół szklanki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 łyżeczka oregano
- pół szklani świeżych liści bazylii
- 2 łyżki bułki tartej
- 150 g sera mozzarella
- sól i pieprz
- kilka listków bazylii do podania
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj, osusz i pokrój plastry grubości 5-6 mm. Plastry posól i odstaw na 25-30 minut. Bakłażan powinien puścić trochę soków, wtedy pozbędziesz się z niego goryczy.
- Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym. Na patelnię grillową lub zwykłą (albo na grilla) dodaj nieco oliwy, ale nie zbyt dużo, rozsmaruj np za pomocą pędzla kuchennego i układaj plastry bakłażana. Smaż po około 3 minuty z każdej strony, a po przewróceniu dodaj nieco oliwy lub nasmaruj bakłażany pędzlem tuż przed przewróceniem. Smaż tak wszystkie plastry bakłażanów, robiąc to partiami i odkładając warzywa aż będą gotowe.
- W tym samym czasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż je na odrobinie oliwy a następnie dodaj puszki pomidorów. Gotuj na średnim ogniu sos przez 25-30 minut aż nieco zgęstnieje i nabierze aromatu. Pod koniec dodaj suszone oregano, trochę soli i pieprzu do smaku, drobno posiekaną świeżą bazylię. Możesz też dodać nieco octu winnego do smaku.
- Przygotuj naczynie do zapiekania i rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st C.
- Spód naczynia posmaruj cienką warstwą sosu, Na sosie ułóż piętro plastrów bakłażana, posyp parmezanem i dodaj kolejną warstwę sosu. Powtarzaj czynności kończąc na sosie. Na koniec posyp zapiekankę bułką tartą i porwij połowę mozzarelli rozrzucając ją na górze.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika i zapiekaj ją przez 30 minut. W połowie czasu rozsyp na górze pozostałą część sera mozzarella.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp parmigianę listkami bazylii i podawaj.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!