Chlebki chapati w tak prosty sposób zrobisz w domu. Są naprawdę doskonałym dodatkiem do wszelkich indyjskich dań, które w większości są w pysznych i bogatych smaku sosach. Ale nie tylko do takich dań wykorzystasz te placki, będą też idealne do past typu hummus. Zobacz też przepis na indyjskie chlebki naan.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– pikantne frytki z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
CHAPATI
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Ilość porcji: 5-6 placków
Składniki placki chapati:
– 200 g mąki pszennej
– 120 ml ciepłej wody o temperaturze około 70% (możesz zagotować i odstawić na około 5 minut)
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju
– 2-3 łyżki rozpuszczonego masła (lub masła klarowanego)
Przygotowanie:
- Do misko dodaj mąkę, sól, 2 łyżki oleju oraz gorącą wodę. Wyrabiaj dłońmi około 5 minut, aż ciasto stanie się sprężyste. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na około 1 h.
- Masło rozpuść w garnuszku.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Podziel przygotowane ciasto na 5-6 części. Za pomocą dłoni rozciągaj je na cienkie placki, podobnie jak pizzę. Za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj jedną stronę placka rozpuszczonym masłem i tą stroną połóż na rozgrzanej patelni. Następnie nasmaruj też drugą, wierzchnią stronę placka, który leży na patelni.
- Smaż około 1 minuty z każdej strony, do czasu kiedy placek nabierze nieco koloru. Placki możesz smażyć na bieżąco i podawać, albo zrobić to w ostatniej chwili i trzymać zawinięte w folię aluminiową aby nie stały się zimne.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/02/chapati-2-768x1024.jpg)
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
![e-book Kolacje, przepisy do 40 minut](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2020/11/e-book-grafika-683x1024.jpeg)
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/02/chapati-6.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)