W tym przepisie znajdziesz najlepsze, mega maślane drożdżówki, bez zbędnej ilości ciasta ale za to z mega dużą ilością pysznych jagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania!
Polecam Ci też przepisy:
Drożdżówki z serem i borówkami
Drożdżówki z serem i rabarbarem
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
JAGODZIANKI
Przygotowanie: około 2,5 h
Ilość: 8 drożdżówek
Składniki ciasto:
– 370 g mąki pszennej typ od 480 do 550
– 170 ml letniego mleka
– 70 g cukru
– 2 żółtka
– 100 g roztopionego masła
– 5 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży
Składniki nadzienie:
– 450 g jagód
– 2-3 łyżki cukru (w zależności od tego jak słodkie są jagody)
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki kruszonka:
– 50 g rozpuszczonego masła
– 50 g cukru
– 100 g mąki pszennej
– szczypta cynamonu
dodatkowo 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek.
PRZYGOTOWANIE:
- Pamiętaj, że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko).
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki odjęte z podanych porcji na ciasto. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, aż zaczyn „ruszy”.
- SUSZONE DROŻDŻE: dodaj je do składników w etapie 5.
- Rozpuść 100 masła i chwilę przestudź aby nie dodawać gorącego do pozostałych składników.
- Do misy miksera dodaj mąkę, żółtka, zaczyn z drożdżami lub ciepłe mleko i suche drożdże, cukier. Zacznij mieszanie ciasta używając końcówki typu hak. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie lśniące. Proces ten może potrwać 5-6 minut w robocie i około 10-12 minut jeśli robisz to ręcznie.
- Pozostaw ciasto do wyrastania na 1,5 h przykryte czystą ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę i jagody. Jagody umyj, pozostaw na sitku do przesuszenia. Na koniec dodaj cukier (możesz użyć też cukru pudru) i mąkę ziemniaczaną.
- Rozpuść masło do kruszonki. Dodaj do masła cukier, wymieszaj a następnie dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj łyżką.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 8 części i stwórz ładne kule, a następnie rozwałkuj je wałkiem na okrąg lub w nieco jajowaty kształt.
- Rozwałkowane ciasto połóż na dłoni, najlepiej dłoń lekko wygiąć łukowato, tak aby boki ciasta podniosły się ku górze. Nakładaj łyżką jagody, ja dodaję nawet 3 czubate lub 4 płaskie łyżki. Wygięta dłoń umożliwi Wam lepsze napełnienie drożdżówek i ułatwi ich sklejanie. Po nałożeniu jagód weź dwa przeciwległe gońce okręgu i zlep je na górze, a następnie zlepiaj całość podobnie jak pieroga. Zlepiaj solidnie bo ciasto może „puszczać” na łączeniach. zlepione brzegi lekko spłaszcz i odwróć drożdżówkę. Połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i możesz ją jeszcze lekko uformować w odpowiedni kształt.
- Identycznie postępuj z wszystkimi 8 porcjami ciasta.
- Odstaw drożdżówki na kolejne 20-25 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st C.
- Czas na posmarowanie drożdżówek rozkłóconym jajkiem, użyj do tego pędzla kuchennego. Po nasmarowaniu posyp je przygotowaną kruszonką i wstaw do piekarnika.
- Piecz drożdżówki przez 20 minut, po czym zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st C i piecz jeszcze 5 minut aż się zrumienią. Wyjmij jagodzianki, wystudź i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Piekę je już drugi raz i potwierdzam – są przepyszne! Najlepsze jakie jadłam, nawet te na mieście się do nich nie umywają 😉