To jest zdecydowanie mój najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Testowałam go już z prawie każdymi owocami i zawsze efekt jest genialny. A z jagodami szczególnie. Jagody jak mało które owoce pasują wręcz idealnie do ciast drożdżowych i nie znam takiego człowieka, który nie lubi pysznej jagodzianki.
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– sypana szarlotka
– Cynamonki z jabłkiem
CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI
PRZYGOTOWANIE: 3 h
SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE:
– 480 g mąki pszennej
– 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych)
– 250 ml ciepłego mleka
– 100 g cukru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– szczypta soli
– 80 g roztopionego masła
– 1 jajko i 2 żółtka
– 400-500 g jagód
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI KRUSZONKA:
– 180 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 16 g cukru wanilinowego
– 125 g roztopionego masła
Przygotowanie:
- Masło roztop i pozostaw do wystygnięcia.
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: do ciepłego mleka dodaj drobno pokruszone świeże drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną bąblować i „ruszą”. Wtedy dodaj mąkę, jaja, cukier i roztopione i przestudzone masło.
- SUSZONE DROŻDŻE: do miski dodaj mąkę, drożdże, mleko, jaja, cukier i na koniec roztopione i przestudzone masło.
- Wszystko wyrób na sprężyste i lekko klejące ciasto. Ciasto należy wyrabiać mikserem około 5-6 minut lub ręcznie mniej więcej 10 minut. Ciasto pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 1,5 h. Dobrze, aby ciasto stało w dość ciepłym miejscu. Idealna temperatura do wyrastania ciasta drożdżowego to 27-30 stopni C.
- Jagody przepłucz na sitku i wyjmij pozostałości, czyli elementy listków czy szypułek. Osusz jagody.
- Przygotuj kruszonkę łącząc wszystkie składniki wszystkie składniki i tworząc grudkowate ciasto. Możesz to robić po prostu łyżką lub mikserem ze spiralną końcówką.
- Dużą prostokątną blachę (wielkość 25 × 35 cm lub zbliżony) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Osuszone jagody połącz z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i wyłóż je na ciasto. Na sam koniec posyp wierch ciasta przygotowaną kruszonką.
- Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do kolejnego wyrastania.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Wstaw drożdżowe do piekarnika i piecz je przez 40 minut, aż pięknie wyrośnie, a wierzch się zezłoci. Ciasto krój dopiero po przestygnięciu choć wiem, że zapach będzie kusił od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Bardzo ciekawy przepis. Akurat teraz jest sezon na jagody, ja mam niedaleko do lasu, więc nie musiałam kupować tych drogocennych leśnych owoców. Osobiście dałam jagódek odrobinkę więcej, ponieważ bardzo je lubię. Maż zjadł, a raczej wchłonął połowę blachy placka praktycznie od razu po wystygnięciu, a blacha jest naprawdę sporych rozmiarów. Niemniej dziękuję za sprawdzony przepis ma drożdzowca, będę stosowała i wracała na tę stronę. Pozdrawiam, Angelika!