Jeśli lubicie śledzie, możecie je przygotować w wielu różnych wersjach. Bardzo lubię tradycyjne śledzie z cebulą w oleju, czy moje ulubione śledzie z czosnkiem i majerankiem. Tym razem mam dla Was zupełnie nowy przepis, który będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub inną okazję.
Pierwszy raz te śledzie zrobiłam w ubiegłym roku na Wigilię. I okazały się hitem, szczególnie dla mojego taty, który zjadł prawie wszystkie, tak bardzo mu smakowały. Nawet nie wiem, czy wszyscy zdołali się na nie załapać, ale jeśli nie to nadrobią i w tym roku.
Śledzie mają dodatek pikantnego chilli i są przygotowane na bazie pikantnego ketchupu. Ale jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań to spokojnie, śledzie są tylko trochę pikantne, bo słona ryba bardzo równoważy smak sosu. Mam nadzieję, że dasz się namówić na przygotowanie tego przepisu. Zrób małą porcję przed świętami i oceń czy smak Ci odpowiada. Wtedy będzie pewność, że to strzał w 10!
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– przepis na ogórki kiszone
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
PIKANTNE ŚLEDZIE Z CHILLI I KOLENDRĄ
Przygotowanie: 30 minut + moczenie śledzi
Składniki:
– 4-6 filetów śledziowe ala Matias (najlepiej moczonych w wodzie, a nie w oleju)
– 2-4 szalotki (w zależności od wielkości), możesz zastąpić ostrą cebulką
– 1/3 szklanki posiekanych ostrych korniszonów (mogą być zwykle korniszony lub klasyczne ogórki konserwowe)
– 6 łyżek pikantnego ketchupu
– 1 łyżka octu balsamico
– od 1/2 do 1 łyżeczki ostrego chilli w płatkach (dostosuj do siebie)
– 1 pęczek świeżej kolendry (najlepiej kup doniczkę świeżej kolendry i zużyj całość)
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Śledzie wyjmij ze słonej zalewy, wypłucz pod zimną wodą i zalej na 2-3 h lodowatą wodą lub wodą z dodatkiem kilku kostek lodu. Podczas moczenia możesz raz lub dwa zmienić wodę, wtedy efekt będzie szybszy i jeszcze lepszy.
- Szalotki bardzo drobno posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię z 1 łyżką oliwy. Podsmażaj, aż się zeszklą.
- Posiekaj korniszony w bardzo drobną kostkę. Ja używam do sosu pikantnych korniszonów, ale jeśli takich nie masz możesz użyć, albo małych klasycznych korniszonów, albo ogórków konserwowych. Podałam Ci ilość po pokrojeniu, łatwiej wtedy ustalić ile korniszonów czy dużych ogórków pokroić. Oczywiście możesz dodać nieco więcej lub mniej 😉
- Do miski dodaj ogórki, zeszkloną cebulę, ketchup oraz ocet balsamico. Z pęczka kolendry odłóż kilka listków do ozdoby a resztę posiekaj razem z gałązkami. Posiekaną kolendrę dodaj do sosu i wtedy dopraw wszystko pieprzem i chilli. Teraz możesz to zrobić stopniowo, aby dopasować poziom ostrości. Nie dodawaj już soli, śledzie mają jej wystarczająco!
- Śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na półmisku i obok lub na śledzie wykładaj przygotowany sos. Przyozdabiaj istkami kolendry i podawaj. Te śledzie najlepiej zrobić przed podaniem.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł