Pieczone ziemniaczki uwielbiam i robię je naprawdę w bardzo wielu wariantach. A taka tarta to idealny wybór, kiedy chcecie podać coś pysznego, ale nieoczywistego. Nie klasyczne puree zmieniaczane, ale właśnie elegancki kawałek tarty na przykład do ryby lub do innych dodatków.
Ale taka tarta będzie też świetnym pomysłem na samodzielne danie na ciepło lub na zimno. Podaj ją z sałatką i zajadaj ze smakiem na przykład na kolację lub jako prosty lunch w pracy.
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– Chrupiące pieczone ziemniaki w parmezanie
– Paszteciki ruskie
– Ziemniaki pieczone z białym serkiem
– Placki z gotowanych ziemniaków
– Ziemniaki z gzikiem
– Ziemniaki jak z ogniska!
– Pieczone ziemniaki z rozmarynem
– Placki z ziemniaków i marchewki
– Kotlety ruskie
– Placki ziemniaczane z łososiem
TARTA Z ZIEMNIAKÓW
Przygotowanie: 1 h
Składniki:
– 8-10 ziemniaków (podaję ilość przy średniej wielkości ziemniakach)
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– przyprawy: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli
–3-4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
– posiekana koperek do podania
Przygotowanie:
- UWAGA: Poniżej znajdziesz video, które pokaże Ci dokładnie jak zrobić tartę. Obejrzyj je po przeczytaniu przepisu, to dużo ułatwi 🙂
- Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Jeśli masz tarkę do zrobienia plasterków lub możliwość ich pokrojenia maszynowego w robocie to świetny pomysł, będzie szybciej i łatwiej.
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Oliwę wymieszaj z przyprawami, ale bez parmezanu. Dodaj oliwę do miski z plasterkami ziemniaków i dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą dłoni. Tak, aby każdy plasterek był pokryty oliwą.
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dodatkowo samą obręcz z okrągłej tortownicy. Najlepiej wybrać taką o przekroju 25-28 cm
- Wyłóż połowę ziemniaczków do środka obręczy i rozłóż równomiernie. Warstwę posyp połową parmezanu i na niej ułóż pozostałe ziemniaczki. Jeśli na dole miski została Ci reszta oliwy, nie wylewaj jej na blaszkę, przekładaj tylko ziemniaczki. Posyp tartę pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika.
- Tartę piecz przez 50-55 minut aż ziemniaki będą upieczone, a wierzch się pięknie zrumieni. Po upieczeniu posyp koperkiem, krój jak ciasto czy pizzę i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł