Nie masz pomysłu na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu śniadanie? Chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego nietuzinkową potrawą? Mam dla Ciebie dziś świetny pomysł, to śniadaniowa quesadilla z jajkiem, boczkiem, awokado i sporą ilością żółtego sera. Wystarczy dosłownie kilka składników. Ta potrawa zachwyci niejedno podniebienie. Koniecznie musisz jej spróbować.
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię, powinny Wam smakować także:
– rollsy z salami
– fajitas z kurczaka
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
– Omlet z serem brie
ŚNIADANIOWA QUESADILLA Z JAJKIEM
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 1 jajko
– 70-90 g tartej mozzarelli
– 100 g boczku wędzonego w słupkach
– 1 duża tortille – pszenna lub pełnoziarnista
– pół awokado
– posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
- Na suchej patelni podsmaż boczek do zrumienienia i wytopienia większości tłuszczu. Po usmażeniu przełóż boczek i pozbądź się tłuszczu z patelni. Lekką ją także przestudź, aby tortilla nie trafiła na zbyt gorącą patelnię.
- Zmniejsz palnik do niewielkiego. Połóż na patelni tortillę i układaj na połowie placka awokado i podsmażony boczek. Warto z tych produktów zrobić obrzeże, takie jak widzicie na filmie poniżej, aby wbijane teraz jajo nie wypłynęło.
- Dopraw jajko solą i pieprzem i dokładaj mozzarellę.
- Złóż tortillę na pół, przykryj pokrywką i smaż po 2 minuty z każdej strony, przekręcając ją delikatnie po usmażeniu z pierwszej strony.
- Zdejmuj placek z patelni, pokrój na 4 trójkąty, posyp szczypiorkiem i podawaj.
SMACZNEGO!