Makaron ze świeżymi warzywami takimi jak sezonowa cukinia, kolorowe papryki czy pomidorki koktajlowe. Jest pyszny, naprawdę prosty w przygotowaniu, a sos do makaronu powstanie z odrobiny masła, tartego parmezanu oraz porcji wody z gotowania się makaronu. Te 3 składniki stworzą gładką i pyszną emulsję, która oblepi makaron z każdej strony, nadając jej niesamowity smak.
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON PRIMAVERA Z CUKINIĄ
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego
– 80 g masła
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 szalotka
– 1 mała cukinia lub pół większej
– 1 papryka lub po pół dwóch kolorów
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– sól, pieprz,
– dodatkowe listki bazylii i parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej 1/3 szklanki wody z gotowania się makaronu i zachowaj.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, szalotkę drobno posiekaj, a parmezan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Pokrój też wszystkie warzywa – cukinię w plasterki, paprykę w cienkie paseczki, pomidorki na połówki.
- Na patelnię dodaj oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek i szalotkę. Dodaj cukinię, paprykę oraz pomidorki i duś całość aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Jeśli czosnek robi się zbyt zrumieniony, dodaj nieco wody z gotującego się makaronu.
- Do warzyw dodaj porcję masła, a jak się rozpuści wrzuć makaron, tarty parmezan i odrobinę jeszcze wody z gotującego się makaronu, na tyle, aby zrobił się pyszny kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
- Makaron przekładaj na talerze, dodaj jeszcze świeże listki bazylii, świeżo mielony pieprz i posyp parmezanem. Podawaj.
SMACZNEGO!