Ten makaron to dosłownie 10 minut przygotowywania, no, chyba że wybierzesz ten rodzaj makaronu, który gotuje się kilkanaście minut. Jak makaron się ugotuje odlewasz gorącą wodę, wszystkie mieszasz i gotowe. Sos na bazie serka ricotta jest prosty i nie wymaga podgrzewania. Trzeba go jedynie doprawić i nadać mu smak, dodając dodatkowo sok i skórkę z cytryny, aby danie było wyraziste.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
MAKARON Z RICOTTĄ I RUKOLĄ
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu (penne, farfalle, fusilli, właściwie dowolny)
–200-250 g sera ricotta
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– pół szklanki tartego parmezanu
– 2 garści rukoli
– świeżo mielony pieprz
– sól
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak będziesz odlewać wodę z makaronu, to zachowaj między 1/2 a 3/4 szklanki, najlepiej większą porcję, aby nie zabrakło.
- W czasie gotowania makaronu zetrzyj parmezan, skórkę z cytryny, sok z cytryny. Później wszystko robi się bardzo szybko.
- Na patelni lub w dużej misce wymieszaj ser ricotta z mniej więcej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Dodaj od razu parmezan, sok i skórkę z cytryny i dopraw pieprzem i solą.
- Wrzuć gorący makaron, dodaj rukolę i jeszcze dopraw jeśli jest taka potrzeba.
- Podawaj od razu z dodatkiem dodatkowego parmezanu i świeżo mielonego pieprzu.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzricottaiszpinakiem-3-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzricottaiszpinakiem-8-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzricottaiszpinakiem-2-768x1024.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzricottaiszpinakiem-6.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)