Tym razem na moje talerze trafił makaron z indykiem, pieczarkami i pysznym sosem ziołowym na bazie mascarpone. Sekretem tego sosu jest duża ilość świeżych ziół dodawana na sam koniec razem z makaronem. Dodadzą one obłędnego smaku i aromatu i choć nie jest to klasyczny włoski przepis, będzie smakował każdemu.
Do mojego makaronu użyłam polędwiczki z indyka, bo właśnie indyka miałam w swojej lodówce. Ale równie dobrze może to być polędwiczka lub pierś z kurczaka, przygotowuje się ja identycznie, wiec z powodzeniem zastąpisz ją w przepisie. Pieczarki możesz dodać lub nie, ale jeśli aktualnie nie masz pieczarek, to możesz dodać cukinię, brokuła lub inne warzywa. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo!
Na koniec sos – ja zrobiłam go na bazie serka mascarpone i wody z gotującego się makaronu. To naprawdę super patent, bo serek da niesamowitą kremowość sosu, podobnie jak woda z gotowania makaronu. Ale trzeba dodać mu jeszcze nieco smaku – po to dodajemy właśnie zioła.
Co do ziół to wybierz takie, jakie masz lub jakie lubisz. Polecam wymieszać ze sobą minimum 3 rodzaje, wtedy dopiero sos stanie się pyszny i na maxa ziołowy. Ja postawiłam na pietruszkę, koperek, szczypior razem z dymką oraz bazylię. To zestawienie było genialne i warte powtórzenia!
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON Z INDYKIEM I SOSEM ZIOŁOWYM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 200-250 g makaronu typu penne lub innego (właściwie dowolnego)
– 1 pierś z kurczaka lub podobna ilość piersi lub polędwiczki z indyka (około 200-250 g)
– 6-10 pieczarek
– 1-2 szalotki
– 4 łyżki serka mascarpone
– 3/4 szklanki świeżych posiekanych ziół (najlepiej minimum 3 rodzaje, u mnie natka pietruszki, koperek, bazylia i szczypior wraz z dymką)
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie)
– sól i pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– tarty parmezan do podania
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania zachowaj około 2/3 szklanki wody z gotującego się makaronu (albo nieco więcej, aby nie zabrakło).
- Posiekaj drobno szalotkę, pieczarki pokrój w plasterki a indyka lub kurczaka w niewielką kostkę. Indyka dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka/indyka na rumiano. Zdejmij mięso z patelni, zachowując tłuszcz.
- Na patelnię wrzuć teraz posiekaną szalotkę, podsmaż minutę, po czym dodaj pokrojone pieczarki. Smaż 1-2 minuty, po czym dodaj chochlę wody z gotującego się makaronu i duś jeszcze kilka minut aż pieczarki zmiękną.
- Do pieczarek dodaj serek mascarpone i jeszcze wodę z gotującego się makaronu. Dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj mieszając, aż sos będzie jednolity.
- Teraz dorzuć ponownie kurczaka/indyka do sosu, chwilkę podgrzewaj, po czym dodaj makaron i całość wymieszaj.
- Na koniec dodaj posiekane świeże zioła, wymieszaj i gotowe. Makaron przekładaj na talerze, posypu parmezanem i zajadaj!
SMACZNEGO!