Ten majonezowy sos tatarski jest idealny do ryby oraz innych dań. Dlatego właśnie tak świetnie komponuje się ze śledziem i stanowi naprawdę wyśmienitą przystawkę na imprezę czy święta. Co należy zrobić? Należy do miseczki dodać sporą porcję majonezu a do tego obowiązkowe dodatki takie jak korniszony czy zioła. Pełną listę dodatków znajdziesz oczywiście w przepisie poniżej. Dodatki należy naprawdę drobno pokroić i sos wymieszać. A na koniec sos położyć na przygotowanych śledziach i gotowe!
Następnym razem nie kupuj w sklepie gotowego sosu tatarskiego, tylko zrób go w domu i dodaj do śledzi!
Polecam Ci także inne moje przepisy na śledzie:
Tatar ze śledzia
Ziemniaki z grilla nadziewane
Pikantne śledzie z chilli i kolendrą
Śledź na konfiturze z cebuli
Warstwowa sałatka śledziowa
Śledzie w oleju
Sałatka z śledziem i ziemniakami
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne
Śledzie w kiszonych cytrynach
Śledź w czosnku i majeranku
Śledź marynowany w occie
Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 4-5 łyżek majonezu
– 2 łyżki posiekanych grzybów marynowanych (mogą być marynowane pieczarki)
– 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów lub ogórków konserwowych
– 2-3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 1-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
– 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz
– opcjonalnie 1 łyżka małych lub posiekanych kaparów
– 15-20 kawałków Śledzi po kołobrzesku® od Kapitan Navi lub 4 klasyczne filety śledziowe wymoczone w mleku, lub zimnej wodzie
– dodatkowa czerwona cebula, szczypiorek i natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Bardzo drobno posiekaj grzyby, korniszony, cebulę, zioła oraz kapary.
- Dodaj je do majonezu i dopraw całość świeżo mielonym pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Na półmisku układaj Śledzie po kołobrzesku® Kapitan Navi (bardzo je polecam), lub inne filety śledziowe uprzednio wymoczone w zimnej wodzie, lub mleku, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki. Na śledziach układaj przygotowany domowy sos tatarski i posyp całość dodatkową czerwoną cebulką oraz ziołami. Takie śledzie możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem lub ułożyć na półmisku i przechować w lodówce do czasu podania.
SMACZNEGO!