Śledź w śmietanie to klasyka, którą robię nie tylko przy okazji Świąt. Bardzo lubiłam go zawsze z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, podanymi tak jak ten ziemniak pieczony ze śledziem w śmietanie. Razem z cebulką dodaję do mojego śledzia jabłko, dzięki temu smak jest jeszcze lepszy. Ilość śmietany możecie dobrać wedle potrzeb i własnych upodobań.
Do śmietany można dodać odrobinę dobrej jakości majonezu. Dzięki temu sos nabiera niesamowitego smaku i jest jeszcze lepszy, niż z wykorzystaniem samej śmietany. Dobrze, aby majonez był raczej z tych gęstych, choć nie chcę wam tu sugerować żadnej z marek. Nie wybierajcie jednak wersji fit, które są lżejsze i nie do końca sprawdzą się w tym zestawieniu, nie dodając odpowiedniego smaku.
Polecam Wam także:-
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 1 cebula
– 1 jabłko
– sok z połowy cytryny
– 3-4 łyżki śmietany 18% lub więcej
– 1-2 łyżki majonezu
– Świeży koperek do podania
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Polej ją sokiem z połowy cytryny i odstaw.
- Jabłko obierz, pokrój je w niewielką kostkę i wymieszaj z cebulą. Dzięki sokowi z cytryny jabłko nie ściemnieje.
- Śledzie pokrój na małe kawałki o szerokości 2-3 cm. Ułóż w naczyniu, dodaj cebulę z jabłkiem, majonez i kilka łyżek śmietany. Wymieszaj. Śledzie możesz podawać od razu lub wstawić do lodówki i podawać dnia następnego. Półmisek możesz przyozdobić koperkiem, doskonale pasuje do tego śledzia.
- SMACZNEGO!
3 comments
do tego jeszcze ziemniaczki w mundurkach 😀 smak mojego dzieciństwa! 🙂
Witam jak długo mogę takie śledzie przechowywać? Pozdrawiam serdecznie
maksymalnie 1-2 dni, o jednak śmietana i ciemniejące jabłko.