Jak przygotować niesamowicie pyszną pastę z wędzonej ryby? Przede wszystkim pozbawić rybę wszystkich ości, dokładnie obierając mięso. Po drugie dodać kilka dodatków, dzięki którym pasta stanie się delikatniejsza i bardziej kremowa – to przede wszystkim kremowy serek a dodatkowo mała porcja majonezu. No i doprawienie. Na koniec dodaję do mojej pasty bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz szczypiorek, który można też zamienić na koperek, bo oba będą smakowały wyjątkowo. Tylko tyle i aż tyle!
Pasta doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, ale będzie świetnym rozwiązaniem także do wrapów z tortilli czy dodatek do warzyw. Możesz ją podać z ugotowanymi jajkami, sałatką i na wiele różnych innych sposobów. Ogranicza cię tylko wyobraźnia!
Jeśli lubicie pasty do chleba, polecam Wam kilka moich super przepisów:
Pasta z bobu
BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
Muhammara – pasta z pieczonej papryki
Pasta z tuńczyka
Pasta z czarnych oliwek – tapenada
Pasta jajeczna
Pasta z wędzonego kurczaka
Pasta z kurczaka
Pasta z soczewicy
Pasta z wędzonych szprotek
Pasta z awokado i jajka
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
– 1 wędzona makrela
– 200 g kremowego naturalnego serka do smarowania
– 1-2 łyżki majonezu
– pół czerwonej cebuli
– pieprz
– 2-3 łyżki szczypiorku lub dymki (cebulka i szczypior)
Przygotowanie:
- Zacznij od bardzo dokładnego oddzielenia ryby od ości. Najlepiej robić to rękoma, przekładając porcje ryby do miseczki, a pozbywając się skóry i ości.
- Drobno posiekaj czerwoną cebulę oraz szczypiorek (pasta doskonale smakuje też z koperkiem).
- Rybę rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj do ryby kremowy naturalny serek oraz majonez, dopraw pieprzem i dorzuć posiekaną cebulę i szczypiorek (część możesz zostawić do ozdoby miski z pastą lub ozdobienia kanapek).
- Pastę wymieszaj, aż stanie się jednolita. Pastę podawaj z pieczywem lub w innych wariantach.
SMACZNEGO!