Biała kiełbasa na Wielkanoc to składnik, którego nie może zabraknąć. Możesz ją po prostu klasycznie ugotować i podać na ciepło, ale zdecydowanie bardziej polecam Ci jej zapieczenie w pysznym sosie chrzanowym z dodatkiem cebulki.
To proste danie, ale w tym przepisie nie tylko pokazuję ci jak je zrobić, ale także jak ozdobić, aby zapiekana kiełbasa wyglądała genialnie na świątecznym stole.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– farbowanie jajek barwnikami
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM
PRZYGOTOWANIE: 25 min
SKŁADNIKI:
– 5-6 białych kiełbasek (ugotowanych lub surowych)
– 4 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżki chrzanu
– 1 mała czerwona cebula
– 1/2 żółtej cebuli
– świeża rzeżucha lub posiekany szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli używasz surowej białej kiełbasy, należy ją najpierw ugotować w wodzie, z dodatkiem kilku listków laurowych i ziela angielskiego.
- Kiełbaski nakrój na krzyż.
- Cebule posiekaj w drobną kostkę.
- Ze śmietany, chrzanu oraz soli i pieprzu przygotuj sos chrzanowy. 2-3 sosu wyłóż na dno naczynia do zapiekania, dodaj całą żółtą cebulę drobno posiekaną i 1/3 czerwonej cebuli.
- Następnie na sosie układaj kiełbaski nacięciem do góry i na środku kiełbasek wyłóż resztę sosu. Wszystko posyp posiekaną czerwoną cebulą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200o C.
- Kiełbaski zapiekaj przez 15-20 minut do zrumienienia.
- Upieczone kiełbaski podawaj posypane rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Smacznego!