Przepyszna tarta, którą możesz zrobić zarówno w takiej formie prostokątnej w dedykowanej foremce, jak i w klasycznej okrągłej formie do tarty.
Tatra ma genialny, cytrynowy smak. Nadzienie jest dość słodkie, ale jego smak jest niepowtarzalny. Dla zrównoważenia słodyczy możesz dodać kwaśne owoce do ozdoby, one fantastycznie zrównoważą smaki.
Tę tartę polecam też szczególnie na Wielkanoc, jako alternatywę do mazurka. Tarta będzie zdecydowanie smaczniejsza niż większość suchych mazurków, a ma podobną formę. Możesz ozdobić ją małymi czekoladowymi jajeczkami lub innymi ozdobami kojarzącymi się z Wielkanocą.
Polecam Ci także inne przepisy:
Mazurek chałwowy
Ciasto 3 BIT
Tarta z rabarbarem
Tort a’la ciastko WZ
Mazurek wielkanocny królik
Wilgotna babka drożdżowa
Maślane ciasteczka ozdobione kwiatami
Babka pomarańczowa
Tarta truskawkowa
Ciasto kukułka
Sernik z brzoskwiniami
Karpatka
Mazurek kajmakowy
Babka czekoladowa z prosseco
Babka z mlekiem skondensowanym
Babka drożdżowa z żurawiną
Sernik nowojorski
Pyszny sernik z bezą
TARTA CYTRYNOWA LEMON CURD
Przygotowanie: 2,5 godziny
Składniki spód:
– 1 ⅓ szklanki mąki pszennej
– szczypta soli
– ⅓ szklanki cukru pudru
– 115 g zimnego masła
– 1 jajko rozmiar L
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– opcjonalnie 1-1,5 łyżki wody
Składniki nadzienie cytrynowe Lemon Curd:
– ½ szklanki soku wyciśniętego z cytryny
– 2 łyżki skórki z cytryny
– 1 szklanka cukru
– 115 g masła
– szczypta soli
– 2 jajka rozmiar L
– 4 żółtka z jaj rozmiar L
Do ozdoby – świeże truskawki, małe bezy
Dodatkowo: folia spożywcza, papier do pieczenia, fasola lub inne obciążenie do tarty
Przygotowanie:
- Do dużej miski dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą. Zimne masło najlepiej pokrój w niewielką kostkę. Za pomocą dłoni zagniataj ciasto. Jeśli ciasto przez dłuższą chwilę nie zagniata się do jednolitej kuli, dodaj odrobinę zimnej wody.
- Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1-2 h do lodówki.
- W tym czasie przygotuj krem cytrynowy Lemon Curd. Do garnka dodaj wszystkie składniki nadzienia i postaw garnek na kuchence na średnim ogniu. Gotuj, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.
- W pierwszym kroku powinno się całkowicie rozpuścić masło. Po jego rozpuszczeniu masa będzie jeszcze dość rzadka, dlatego należy gotować ją dalej przez 5-7 minut mieszając. Masa powinna wtedy zgęstnieć do konsystencji nieco gęstszej śmietany.
- Na koniec zdejmij garnek z ognia i nakryj garnek szczelnie arkuszem folii spożywczej. Pozostaw na minimum 30 minut, aż masa wystudzi się i jeszcze nieco zgęstnieje.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na wielkość tarty. Najlepiej robić to na arkuszu papieru do pieczenia, ułatwia on znacznie odklejenie ciasta i przeniesienie go do formy.
- Ciasto przytnij na brzegach, uzupełnij braki. Spód nakłuwaj widelcem. Na przygotowanym spodzie połóż arkusz papieru do pieczenia i obciąż go na przykład fasolą. Ja mam słoik fasoli, którą kilkukrotnie wykorzystuję do pieczenia tart.
- Piekarnik rozgrzej do 180o C i piecz tartę z obciążeniem przez 13-15 minut. Następnie wyjmij papier do pieczenia z obciążeniem i piecz spód jeszcze kolejne 10-15 minut aż się zezłoci.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i nieco przestudź. Następnie przełóż na spód krem lemon curd i wyrównaj górę. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut.
- Tartę wystudź, ozdabiaj owocami lub innymi ozdobami i wstaw do lodówki na minimum 2 h, aby masa jeszcze zgęstniała.