Pokazywałam Wam już inny przepis na sernik z bezą, ale ten dzisiejszy trafi bardziej do tych z Was, którzy lubią nieco mniej słodkie ciasta. Jasne, jest tu słodka beza, ale zrównoważyłam ją mniej słodkim sernikiem, a całość wyszła niesamowicie. To będzie zdecydowanie mój ulubiony sernik z bezą!
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z brzoskwiniami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
PYSZNY SERNIK Z BEZĄ
Przygotowanie: 2 h
Składniki spód:
– 120 g herbatników
– 50 g rozpuszczonego masła
Składniki sernik:
– 1 kg sera na sernik*
– 3 żółtka
– 200 g cukru
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 200g śmietany 36%*
* Sery na sernik dostępne w sklepach są bardzo różne. Jeśli trafisz na ser gęsty i zwarty zamiast śmietany 36% użyj tyle samo klasycznej 18%, jeśli zaś Twój ser będzie rzadszy to wybierz śmietanę 36%.
Składniki beza:
– 3 białka**
– szczypta soli
– 150 g drobnego cukru do wypieków
** możesz użyć nawet 5 białek i dodać do nich około 200-220 g cukru
Przygotowanie:
- SPÓD – Do misy miksera dodaj herbatniki (możesz użyć czekoladowych) i zetrzyj je drobno, aż będą miały postać piasku. Do herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Okrągłą formę z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wsyp do niej pokruszone herbatniki i za pomocą dłoni lub łyżki wyrównaj spód lekko ugniatając. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- SERNIK – Do misy miksera dodaj zmielony twaróg, śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksuj do połączenia składników na następnie dodawaj po jednym żółtku krótko miksując po każdym. Masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C na 50 minut.
- BEZA – 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj bezę. Wlej białka i szczyptę soli do misy i zacznij miksować aż się spienią i jeszcze chwilę jak zaczną się robić nieco sztywne. Następnie dodawaj cukier w kilku porcjach i cały czas miksuj aby uzyskać dość sztywną pianę.
- Wyjmij sernik z piekarnika, włóż na sernik przygotowaną pianę z białek. Możesz nałożyć ją nierównomiernie tworząc fantazyjne wzory na górze, będzie pięknie wyglądał po upieczeniu. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika nagrzanego do 150 st C na kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika. Wystudź sernik i wstaw go na minimum 1 h do lodówki zanim zaczniesz kroić i podawać.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Robię sernik z Pani przepisu. Nie dopatrzyłam się informacji, kiedy dodajemy do sera mąkę ziemniaczaną. Dodałam na końcu i wymieszałam łyżką. Teraz sernik jest w piecu.
U Pani na zdjęciach wygląda pięknie.