Tym razem pyszne curry z kurczakiem zróbcie nieco inaczej. Samiast tradycyjnego smażonego kurczaka dodawanego do sosu zróbcie kurczaka w panierce, a osobno curry z warzywami. Najlepsza będzie panierka z wykorzystaniem panko, ale jeśli masz problem z taką grubą panierką to użyj grubo tartej bułki tartej. Ta wersja też będzie bardzo smaczna, w niej także zapanieruj kurczaka 2 razy, aby panierka była grubsza i chrupiąca.
A do tego pyszny sos z samymi warzywami. Ja użyłam kolorowych papryk, ale możesz wykorzystać inne takie, jakie masz aktualnie w domu.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na azjatyckie dania:
Azjatyckie krewetki
Pad thai z tofu
Kurczak szu szu
Smażony makaron z wołowiną
Makaron stir fry z krewetkami
Sałatka z paluszkami krabowymi
Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
Kurczak w cieście kokosowym
Tofu zmieniające życie
Tajska zupa z krewetkami
Makaron smażony z warzywami i tofu
Kurczak słodko-kwaśny
Gyoza z sezamem i kurczakiem
Ekspresowy ramen z miso
CURRY Z PANIEROWANYM KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 150-200 g ryżu
– 1 duża pierś z kurczaka
– przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu, wędzonej papryki, kminu rzymskiego i suszonej kolendry
– 4-6 łyżek panko, grubo tartej bułki tartej, lub innej panierki
– 1 duże jajko lub 2 mniejsze
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– 2 szalotki
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki zielonej lub czerwonej pasy curry
– 200 g pomidorów krojonych z puszki
– 250 ml mleka kokosowego
– do podania: dymka, listki kolendry, opcjonalnie inne dodatki
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Posiekaj drobno składniki do curry, czyli szalotkę, papryki, czosnek pokrój w plasterki. W wyższej patelni lub garnku podsmaż szalotkę, a następnie czosnek. Jak się zeszklą, dodaj pokrojone papryki i smaż jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodaj pastę curry, pomidory krojone z puszki i mleko kokosowe. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś około 10 minut aż curry się nieco zredukuje i zagęści.
- Kurczaka podziel na cieńsze kotlety, a następnie dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami z każdej strony.
- W dwóch miskach przygotuj elementy panierki – rozkłócone jajko oraz panko, bułkę tartą lub gotową panierkę. Osuszonego i doprawionego kurczaka maczaj w jajku, a następnie w panierce panko lub innej. Najlepiej zrobić podwójną panierkę, czyli po panko raz jeszcze obtoczyć w jajku i panko. Przy podwójnej panierce na pewno zużyjesz 2 jajka.
- Tak zapanierowanego kurczaka smaż na patelni na niewielkim ogniu, najlepiej dodatkowo pod przykryciem do zrumienienia z obu stron kotlecików.
- Na talerzach układaj ryż, dodaj curry z warzywami i pokrojonego w paseczki kurczaka. Posyp dymką lub kolendrą i podawaj.