Uwielbiam kwaśne zupy! Pyszna domowa ogórkowa, kwaśnica, szczawiowa należą do moich ulubionych. Dziś do ich grona dołączyła pyszna zupa krem z kapusty kiszonej. Jest idealna na chłodniejsze dni, bo bardzo rozgrzewa.
Zupę możesz całkowicie zmiksować na krem, ale ja wolę inną formę. Zanim zblenduję ugotowaną zupę, odkładam nieco kapusty. Po zmiksowaniu zupy ponownie dodaję kapustę, dzięki czemu mam gęstą zupę, ale z elementami w środku jak przy tradycyjnej zupie. Sam zdecyduj, jak zrobisz swoją.
Zajrzyj także do innych moich przepisów:
– zupa gołąbkowa
– gołąbki bez zawijania
– fasolka po bretońsku
– gołąbki z włoskiej kapusty
– zupa z włoskiej kapusty
– kwaśnica z żeberkiem
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– surówka z czerwonej kapusty
ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY
Ilość porcji: 4-5 porcji
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
- 800 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 litra bulionu
- 3-4 łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2-3 łyżki oliwy
- przyprawy do ciecierzycy: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek także drobno posiekaj.
- Na 1 łyżce oliwy podsmaż cebulę, a jak się zeszkli, dodaj czosnek i krótko smaż. Dodaj wtedy koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Bulion zagotuj, aby był gorący.
- Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj kiszoną kapustę, a następnie wlej bulion. Garnek przykryj i gotuj zupę do czasu kiedy kapusta zrobi się miękka.
- Po zagotowaniu możesz zblendować zupę w całości lub odłożyć nieco kapusty z zupy, aby część pozostało w kawałkach, zblendować resztę zupy i dodać odłożoną kapustę ponownie do zupy. To mój sposób.
- Przygotuj śmietanę i zanim dodasz ją do zupy, zahartuj ją. Polega to na dodawaniu stopniowym ciepłej zupy (po 2-3 łyżki) do śmietany, mieszaniu, aby śmietana się ociepliła. Dopiero wtedy wlej ją do zupy i wymieszaj. Spróbuj zupę i dopraw do smaku w razie potrzeby.
- W międzyczasie odlej płyn z ciecierzycy i ją nieco osusz. Dodaj 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy i wszystkie przyprawy. Ciecierzycę możesz smażyć na patelni na pozostałej oliwie lub upiec w piekarniku na chrupko.
- Zupę podawaj z dodatkową łychą śmietany lub gęstego jogurtu, posypaną ciecierzycą z przyprawami.
SMACZNEGO!