Czy uwierzysz, że to danie zrobisz w dosłownie 10-15 minut? Tak! Jego przygotowanie jest bardzo proste, a do dania możesz użyć gotowych kluseczek typu gnocchi lub kopytek.
Kurczaka wystarczy doprawić i podsmażyć na oliwie. Po usmażeniu zdejmij go z patelni i przygotuj prosty sos z kilku składników, a następnie dodaj do zredukowanego nieco sosu kurczaka i na sam koniec ugotowane gnocchi. Prosto prawda?
To danie idealnie nada się nawet dla dzieci. W mojej wersji do doprawienia kurczaka użyłam ostrej papryki, ale zamiast tego możesz dodać tę w wersji słodkiej. Dopasuj też ilość czosnku do swoich potrzeb. 2 nieduże ząbki jakie dodałam, powodują, że danie jest mocno aromatyczne i wyraźnie czuć w nim czosnek. Ale możesz zrobić je łagodniejsze, idealne dla dzieci.
Lubisz obiady z kurczakiem? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
Kurczak w sosie mole
Kurczak w sosie dijon
Kurczak z papryką
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Siekane kotlety z kurczaka
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak Tikka Masala
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Kurczak w sosie cytrynowym
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
KURCZAK W SOSIE Z SERKA TOPIONEGO
Przygotowanie: 10-15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
- 100 g serka topionego (np. typu gouda)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka ziarnistej musztardy typu francuskiego
- 200-250 ml bulionu z kurczaka lub z jarzyn
- 500 g gotowych kluseczek typu gnocchi lub kopytek
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy do kurczaka: po pół łyżeczki soli, pieprzu, ostrej lub słodkiej papryki, kurkumy i kolendry
- oliwa lub olej do podsmażenia
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Jeśli używasz do dania piersi z kurczaka pokrój je na 2-3 części, tak aby mieć cieńsze polędwiczki. Jeśli masz polędwiczki z kurczaka, wystarczy je tylko doprawić.
- Wymieszaj przyprawy podane na liście składników i dopraw nimi mięso, dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka z obu stron. Wystarczą około 2 minuty na stronę. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni i odstaw.
- W tym samym czasie zagotuj wodę i ugotuj gnocchi z odrobiną soli.
- Na patelnię dodaj serek topiony i wlej 3/4 porcji bulionu (gorącego), podanego w przepisie. podgrzewaj mieszając, aż serek topiony roztopi się w sosie. Dodaj pod koniec śmietanę, musztardę ziarnistą, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Do jednolitego sosu dodaj ponownie kurczaka i w razie potrzeby uzupełnij pozostałym bulionem. Podgrzewaj kurczaka w sosie około 5 minut.
- Do gotowego już kurczaka dodaj ugotowane gnocchi, posyp wszystko posiekanym świeżym koperkiem i podawaj.