Przepyszne danie jednogarnkowe, medaliony z polędwiczki najpierw krótko usmażone na patelni, a następnie podgrzane w sosie z dodatkiem pieczarek. Ten sos dzięki dodatkom jest niezwykle aromatyczny, a mąka w której obtoczysz mięso przed smażeniem, naturalnie zagęści sos.
Lubisz obiady z polędwiczką? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
Rolada z polędwicy z serem brie
Pieczona polędwica wieprzowa
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki z szynką parmeńską
Makaron z polędwiczką pikantny
Makaron z polędwiczką
MEDALIONY Z POLĘDWICY Z PIECZARKAMI
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 1 duża polędwica wieprzowa
- sól i pieprz
- 15-20 pieczarek
- 120 ml bulionu wołowego
- 2 szalotki
- 200 g śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
- Polędwicę pozbaw białych części, na ile to możliwe. Pokrój w plastry 1,5-2 cm grubości i rozbij za pomocą dłoni (najlepiej delikatnie ugnieść je pięścią).
- Mięso dopraw solą i pieprzem z obu stron. Następnie obtaczaj je w mące i strzepnij nadmiar.
- Mięso obsmaż partiami na oliwie na rozgrzanej patelni, tak aby na patelni jednocześnie nie było zbyt dużo kawałków, aby mięso się smażyło, a nie dusiło. Smaż do zrumienienia z obu stron.
- W tym czasie na drugiej patelni podsmaż pieczarki, doprawiając je szczyptą soli.
- Szalotkę posiekaj w kostkę lub półplasterki.
- Jak zdejmiesz z patelni ostatni usmażony kawałek mięsa, wrzuć na niego szalotkę, podsmaż krótko uważając, aby się nie przypaliła i wlej gorący bulion. Zeskrob wtedy resztki z dna patelni po smażeniu i dodaj sos sojowy, sos Worcestershire oraz śmietankę. Wszystko podgrzewaj 2-3 minuty a jak sos zacznie gęstnieć, to dodaj do sosu mięso i pieczarki.
- Podgrzewaj całość pod przykryciem jeszcze kilka minut, aby wyrównać temperaturę i aby sos jeszcze nieco zgęstniał. W razie potrzeby dopraw do smaku i podawaj.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Medaliony z polędwicy z pieczarkami
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
2 Review(s) Based on