To idealny przepis na Wielkanoc, a majonez w składnie tej babki nie powinien Was zaskoczyć. Bo majonez to przecież olej i jajka, czyli podstawowe składniki dodawane do ciasta. A babka jest pyszna, lekko wilgotna i piaskowa. Zrobisz ją szybko, a efekt będzie smakował każdemu.
Z podanej ilości ciasta zrobisz jedną większą babkę lub dwie mniejsze. Jeśli chcesz osiągnąć ten piękny kształt, zapraszam do mojego sklepu online. Mam jeszcze dostępne te piękne silikonowe formy na małe babki. A teraz obowiązuje na nie super PROMOCJA!
Kup dwie, trzy lub większą ilość form, a wpisując kod rabatowy WIELKANOC10 uzyskasz 5 zł rabatu na każdej foremce!
Forma do babki kwiat
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
BABKA MAJONEZOWA
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Składniki:
– 5 jajek
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g majonezu
– 5-7 łyżek cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
– do posypania: płatki migdałów, żurawina, inne orzechu lub suszone owoce.
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 większą babkę lub 2 małe w formach takich jak te dostępne w moim sklepie o pojemności około 1,25l.
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka oddziel od białek. Białka odłóż, a żółtka przełóż do misy i dodaj drobny cukier do wypieków. Ucieraj żółtka z cukrem, aż masa zmieni kolor na jasnożółty i będzie bardzo delikatna i pulchna.
- Do ubitej masy dodaj obie przesiane mąki i proszek do pieczenia. Teraz już krótko miksuj do połączenia, po czym dodaj majonez i ponowie ucieraj całość, aż składniki się połączą.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaj do ciasta i wymieszaj całość za pomocą szpatułki.
- Jeśli korzystasz z metalowej formy, nasmaruj ją wcześniej masłem, a jeśli wykorzystujesz silikonowe, nie będzie to konieczne. Przygotowane ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st.
- Piecz babkę lub babki przez 45 minut przy formie małej, lub tej z kominem i 60 min przy dużej formie. Najlepiej sprawdzać stopień upieczenia ciasta w środku za pomocą patyczka do szaszłyków.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, odwróć formę i wyjmij babkę. Babkę studź na kratce, po czym lukruj i ozdabiaj.
- LUKIER: wymieszaj cukier puder i sok z cytryny. Powstałym lukrem udekoruj babkę, która przestygła. Od razu po lukrowaniu dodaj płatki migdałów, żurawinę lub inne suszone owoce czy orzechy.
Smacznego!
5 comments
U mnie zawsze babcia robiła babkę na święta, była pycha. Ja chętnie skorzystam z Twojego przepisu
Dzięki, przepis naprawdę polecam 🙂
Przepis wypróbowany w poprzedni weekend! Wszyscy zachwycali się babką, właśnie takiego smaku szukałam! 🙂 Czy miałaś świadomość, że babka posiada podobny smak do sękacza? U mnie tak wyszło 🙂 Robię na święta! Dziękuję za przepis 😉
Faktycznie coś w tym jest że podobna jest do sękacza 🙂 Super że przepis się sprawdził 🙂
Uwielbiam te babke. Mama mojego męża często piecze babke na majonezie i wychodzi za każdym razem pyszna ?