Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
pół opakowania makaronu tagliatelle Barilla (wystarczy dla 2 osób)
250 ml śmietany
100-150dag boczku pokrojonego w kosteczkę (koniecznie bez tych małych kosteczek)
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
świeżo mielony pieprz
tarty parmezan
szczypiorek i pietruszka do posypania
Przed rozpoczęciem przygotowania pamiętajcie że makaron Tagliatelle gotuje się niezwykle krótko. To należy uwzględnić w przygotowaniu potrawy. Dlatego w momencie wstawienia do garnka wody na makaron, zaczynacie robić sos.Na patelni podsmażcie boczek oraz czosnek, jednak uważając żeby ten drugi nie przypalił się. W miseczce rozbijacie i lekko rozrabiacie jajko, mieszając je ze śmietaną. Dodajecie mieszkankę na patelnię (w razie czego podlewając odrobiną wody z gotowanego makaronu, aby sos nie był tak bardzo gęsty). Chwile potem dodajecie ugotowany makaron tagliatelle i mieszacie.
Doprawcie jeszcze na koniec pieprzem, parmezanem i posypcie mieszkanką szczypiorku i pietruszki. Smacznego!
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, Makaron z tuńczykiem, Makaron z kurkami i szpinakiem, Makaron z polędwicą i pieczarkami, Makaron z boczkiem, Makaron smażony z kurczakiem, Cytrynowy makaron ze szparagami, Lasagne ze szpinakiem, Makaron z bakłażanem – alla norma, Makaron Boeuf Strogonow, Makaron z kurkami, Makaron z tofu, Makaron z pesto i pomidorkami, Makaron bolognese jednogarnkowy, Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron, Pad thai z kurczakiem, Lasagne (lasagne bolognese), Makaron carbonara, Makaron z czerwonym pesto, Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, Makaron z pieczarkami, Makaron z kurczakiem, Makaron z sosem pomidorowym i klopsami, Makaron z awokado
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, Zupa o smaku lasagne, Makaron z sosem cebulowym, Makaron z boczkiem i szpinakiem, Makaron z wędzonym łososiem, Makaron w pikantnym sosie pomidorowym, Makaron z brokułem, Makaron z indykiem z sosem ziołowym, Makaron z chorizo, Makaron z pieczoną fetą i dynią, Makaron cztery sery, Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, Makaron primavera z cukinią, Makaron z ricottą i rukolą, Makaron z indykiem i mozzarellą, Makaron z winem i czosnkiem, Makaron z tuńczykiem i pomidorami, Makaron z pesto i kurczakiem, Makaron alla vodka, Makaron z kurczakiem dijon, Makaron z białym pesto, Makaron z grzybami, Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym, Makaron z sosem orzechowym, Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo, Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
11 comments
A czy boczek można zastąpić czymś innym?:)
Lena, proponuję szynkę parmeńską lub inną podobną
O super:) dzięki:D
a ja uwielbiam makaron papardelle, ale tu byłby chyba zbyt obszerny ;p
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Od dłuższego czasu zabieram się do zrobienia carbonary… Dobrze, że mi o niej tutaj przypomniałaś 🙂
Bardzo lubię Twojego bloga. Nie lubię planować jedzenia i zazwyczaj potrzebuję czegoś prostego na już. U Ciebie pysznych przepisów i pięknych, zachęcających zdjęć co niemiara:)
Bardzo to miłe 🙂 Zapraszam oczywiście częściej
Nie wolno dawac śmietany na gorąca patelnie, bo zawsze nawet najlepsza się trochę zwarzy. Trzeba ja zaprawić najpierw, co z sosu do carbonary będzie grudkowa dupa
Nie zgodzę się z Tobą. Wielokrotnie dodaję śmietanę bezpośrednio na patelnię, robiąc sosy, do makaronu etc. Nie waży się nigdy. Ważenie możesz zaobserwować w przypadku dodawania śmietany np do zupy, wtedy hartowanie jest koniecznością. Przy tym sosie nie ma zupełnie takiej potrzeby.
Jaką mogę dać śmietanę, 18% czy może 30 %?
Jaką mogę dać śmietankę, 18% czy 30%?