Na blogu lemoniady pojawiały się już nie raz i wiem że bardzo smakują Wam moje przepisy. Dlatego mam dla Was kolejnego klasyka, tym razem z wykorzystaniem arbuza. Wystarczy chwila czasu i pyszny napój gotowy. Z podanej ilości zrobicie około 3-3,5 l lemoniady, którą można wstawić do lodówki i pić przez cały dzień.
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniada ogórkowa
– lemoniada wiśniowa
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
– lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.
LEMONIADA ARBUZOWA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– 1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry)
– 3 cytryny
– ok 2 l wody gazowanej lub niegazowanej
– 100 ml wrzątku
– 4-5 łyżek cukru
– mięta do podania
- Do 100 ml wrzątku dodajcie cukier, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia.
- Arbuza obierzcie, jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed blendowaniem. Arbuza wrzućcie do blendera i szybko zblendujcie na jednolitą masę. Masę przetrzyjcie przez sito, tak aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodajcie sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełnijcie wodą i podawajcie. Lemoniada najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu.
Smacznego!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Lemoniada arbuzowa
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
95 Review(s) Based on
7 comments
Na lato najlepsza jest właśnie taka schłodzona lemoniada. Arbuzowej nie próbowałam. Robię czasem taką klasyczną cytrynową z miętą 🙂
Sztos! Zmodyfikowalam trochę i nie dodałam wody, jedynie parę kostek lodu zmiksowalam i ciut więcej arbuza 🙂
Ostatnio urodziny syna organizowałam. Nie chciałam podawać słodkich napojów dlatego lemoniadę zrobiłam. Dodałam cisowiankę lekko gazowaną bo dzieciaki bąbelki lubią. O wiele zdrowsza jest i do tego jaka dobra. Dzieciaki zachwycone były 🙂
Przecież w przepisie jest cukier. Czy pominęłas ten składnik?
Cześć dzięki za wpis dla nas !
Czy tak przygotowaną lemoniadę można zakapslowac w butelki?
Można, ale należy ją wypić w ciągu 1-2 dni, nie przetrwa bez specjalnego przygotowania i pasteryzacji.