To naprawdę fantastyczny przepis na pieczone różyczki kalafiora w azjatyckim sosie w sezamie. Przepyszny chrupiący na zewnątrz i miękki w środku kalafior, a do tego nieco pikantny sos. Różyczki najlepiej pomaczać całe w sosie, ale dosłownie na chwilkę przed podaniem, aby nie zmiękły, lub takie w postaci upieczonej podawać na talerzu z sosem w miseczce. Oba sposoby są rewelacyjne.
W podobny sposób możesz też przygotować kurczaka lub inne warzywa. Kurczak po upieczeniu zrobi się także miękki w środku no i soczysty oczywiście. Do panierki wykorzystaj bułkę tartą lub panko, jeśli masz możliwość kupić azjatycką panierkę panko.
Zapraszam do wszystkich przepisów na kalafiora:
Zupa krem z pieczonego kalafiora i czosnku
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Kalafior pieczony po marokańsku
Kalafior tikka masala
Placki z kalafiora
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Sałatka z kalafiora
Czerwone curry z kalafiora
Przepisy z kalafiorem
Kalafior buffalo wings
Burger z kalafiora
Ryż z kalafiora
Nasi Goreng z kalafiorem
Krem z kalafiora z pistacjami
Curry z kalafiorem i marchewką
Kotlety z kalafiora
Popcorn z kalafiora
Steki z kalafiora
AZJATYCKI PIECZONY KALAFIOR
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub skrobi/mąki kukurydzianej)
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 2/3 szklanki bułki tartej lub panko
- 2 łyżki sezamu
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki sos:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1-2 łyżki sosu sriracha
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki octu z białego wina lub jabłkowego
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki pasty chilli (dla wielbicieli ostrego)
Przygotowanie:
- Kalafiora pokrój w średniej wielkości różyczki.
- W misce wymieszaj kefir lub maślankę, sól, czosnek w proszku, pieprz, imbir, pieprz cayenne i sok z cytryny. Do marynaty włóż wszystkie różyczki kalafiora, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
- W jednej misce wymieszaj klasyczną mąkę i mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. W drugiej misce wymieszaj mąkę migdałową i panko lub bułkę tartą. Do trzeciej miski przełóż różyczki kalafiora, tak aby nie był cały w marynacie kefirowej/maślankowej. Uwaga – zachowaj całą marynatę, jest niezbędna do dalszego procesu.
- Piekarnik rozgrzej do 200o C.
- Każdą różyczkę kalafiora obtocz najpierw w mące, następnie w marynacie kefirowej a na koniec w mieszaninie panko/bułki tartej i mąki migdałowej. Układaj różyczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą na koniec (najlepiej z pojemnika z dyfuzorem).
- Wstaw kalafior do piekarnika i piecz przez 30-40 minut, do czasu aż kalafior się nieco zezłoci i stanie się bardziej miękki w środku.
- W tym czasie przygotuj sos. Dodaj wszystkie składniki sosu do garnuszka i delikatnie podgrzej do uzyskania jednolitego sosu. W razie potrzeby dopraw.
- Upieczone różyczki kalafiora możesz podawać w sosie w miseczce lub na chwilkę przed podaniem wymaczać je w sosie, posypać sezamem i od razu podawać, aby nie namiękały.
SMACZNEGO!