Robiłam już kotlety z cukinii, wszelakich kasz, ziemniaczane, mnóstwo cudownych smaków i pomysłów. Przyszedł czas na te z kalafiora, przepyszne i idealne na ciekawy obiad jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów lub na kolację z dodatkiem sałatki, warzyw i idealnie się komponującym z kotletami guacamole. Pycha mówię Wam!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
Polecam Wam także:
– falafel
– kotlety ziemnaczane nadziewane szpinakiem i serem feta
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KOTLETY Z KALAFIORA
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Ilość porcji: 7-10 kotletów
SKŁADNIKI:
– 1 kalafior o wadze 1,5 do 1,8 kg
– 2 jajka rozmiar L
– 4-6 łyżek bułki tartej + dodatkowa do obtoczenia kotlecików
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki posiekanych ziół – szczypiorek lub natka pietruszki, wybierz co lubisz i masz aktualnie w domu
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– guacamole do podania – możesz skorzystać z mojego przepisu na guacamole
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora oczyść, pokrój w mniejsze różyczki i ugotuj z dodatkiem soli aż będzie miękki, ale jeszcze na tyle jędrny i twardy, że się nie rozpada. Czas gotowania to od 20 do 30 minut, w zależności od wielkości różyczek i samego kalafiora.
- Po ugotowaniu przestudź kalafiora. Kiedy będzie już chłodniejszy zetrzyj go na tarce z grubymi oczkami. Kalafior powinien być na tyle twardy że będzie się fajnie ścierał na tarce a nie „rozmaślał”.
- Do startego kalafiora dodaj 2 jajka, posiekane bardzo drobno zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 4 (lub więcej) łyżki bułki tartej. Całość dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem, mniej więcej po pół łyżeczki każdego. Wymieszaj wszystko. Jeśli ciasto klei się za bardzo i ciężko będzie z niego zrobić kotlety dodaj jeszcze nieco bułki tartej.
- Formuj kotleciki lekko zgniatając ciasto kalafiorowe. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju aż nabiorą rumianego koloru z obu stron.
- Podawaj z dowolnymi dodatkami, idealnie smakują z lekko pikantnych guacamole, w połączeniu z pysznymi sałatkami czy kaszą.
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
3 comments
Pyszne. Ja dodałam do masy trochę sera żółtego startego na tarce.
brzmi extra 🙂
купить лецитин в москве – беременность, coral club москва