Te małe kapustki lubię od dzieciństwa. U mnie w domu mówiło się, że brukselka najlepsza jest po wcześniejszym przemrożeniu. Podobno pozbyć się możemy wtedy części goryczy, która często towarzyszy brukselce. Czy tak jest? Nie zawsze.
Na brukselkę trzeba mieć odrobinę pomysłu. jeśli nie jesteś wielbicielem jej smaku dodaj ją do zupy lub sałatki. dziś mam dla Ciebie także pyszną wersję z boczkiem, słoność boczku, chrupiące orzechy i słodko-kwaśny sos. Wszystko komponuje się naprawdę znakomicie, może być ciekawym dodatkiem do dania lub daniem samodzielnym. Warto jej spróbować.
Jeśli szukacie podobnych przepisów, polecam Wam także:
– sałatka brokułowa
– sałatka z brokułem
– sałatka z duszoną rzodkiewką
– sałatka gyros
– brokuł gałązkowy przepis
– sałatka z bobu
– szparagi z jajkiem
BRUKSELKA Z BOCZKIEM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1
Składniki:
– 20 brukselek
– 50-80 g boczku
– garść orzechów pekan
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
- Brukselkę obierz jeśli tego wymaga, przytnij wystające końcówki głąbów. W garnku zagotuj wodę i wrzuć brukselkę do wrzątku dodając nieco soli i cukru. Gotuj 5-7 minut, w zależności od wielkości i szybkości zagotowania się wody po dodaniu warzyw.
- W tym czasie pokrój boczek na mniejsze kawałki. Podsmaż boczek na suchej patelni, tak aby wytopić nadmiar tłuszczu. Do usmażonego boczku dodaj ugotowaną brukselkę i podsmaż razem przez 2 minuty. Wtedy wlej syrop klonowy i ocet winny, jeszcze chwilę duś i mieszaj, tak aby sos pokrył brukselki i boczek.
- Przełóż brukselki na talerz, posyp orzechami pekan. Podawaj na ciepło.
Smacznego!