Wiem że bardzo lubicie mój przepis na pyszną lasagne bolognese, więc mam dla Was przepis na canneloni, czyli kolejny zapiekany makaron. Dziś bez mięsa, postawiłam na szpinak i ser ricotta. Wyszło przepysznie 🙂
Polecam Ci także inne przepisy:
– lasagne bolognese
– makaron z kurkami
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
CANNELONI ZE SZPINAKIEM
Ilość porcji: 3-4
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– makaron canneloni – grube rurki do nadziewania
– 150-200 g mozzarelli do posypania
Składniki nadzienie:
– szpinak – 800 g świeżego lub 400 mrożonego
– 200-250 g sera ricotta
– 100 tartego parmezanu
– 1/2 puszki pomidorów 400 g
– sól, pieprz
Składniki sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny
– tłuszcz do wysmarowania formy: masło, oliwa lub inny
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania nadzienia do canneloni. Szpinak należy podsmażyć – jeżeli używasz świeżego umyj o, posiekaj drobniej i podsmaż aż ilość zmniejszy się znacznie a szpinak będzie miękki. W przypadku używania mrożonego podsmaż szpinak aby się rozmroził, ja rozmrażam go na patelni.
- Dopraw szpinak solą i pieprzem. Jak wystygnie dodaj sery ricotta i parmezan, wymieszaj i w razie potrzeby jeszcze dopraw.
- Beszamel: W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Starannie połącz ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło. Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj cały czas mieszając. W misce roztrzep 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy sos w garnuszku zacznie gęstnieć wlej żółtka z mlekiem i gotuj dalej. Gotuj dopóki sos beszamelowy zgęstnieje, wtedy wyłącz kuchenkę i odstaw go do przestygnięcia.
- Naczynie (18 x 20 cm lub podobne) posmaruj masłem lub innym tłuszczem. Na spód połóż połowę pomidorów z puszki, tj jakieś 2-3 łyżki.
- Napełniaj rurki canneloni farszem ze szpinakiem i układaj je w naczyniu.
- Na gotowe canneloni połóż pozostałe 2-3 łyżki pomidorów, dopraw wszystko jeszcze solą i pieprzem. Na makaron wyłóż kilka łyżek sosu beszamelowego i połowę sera mozzarella który widzisz w przepisie.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 10 min. Wyjmij, posmaruj kolejnymi kilkoma łyżkami sosu beszamelowego i pozostałym serem mozzarella, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, i podawaj.
- Jeśli potrzebujesz dobrego przepisu na sos pomidorowy, skorzystaj z mojego.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie 🙂
Facebook i Instagram